Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Specialties en gele uien halen momenteel geen hoge prijzen"

Hoewel het Spaanse knoflookseizoen in de regio Castilla-La Mancha met goede maten begon voor de Spring knoflook, werd voor de paarse knoflook niet de verwachte maatvoering bereikt. "De oogst van de Spring knoflook was goed tot het laatste deel van het seizoen, toen regen schade toebracht aan veel van het nog niet geoogste product. Gelukkig verliep de oogst van paarse knoflook zonder problemen", zegt Carlos Soriano, teeltmanager bij knoflook- en uienspecialist Soriano Aparicio. "Wat de prijzen betreft, ze stegen sterk aan het begin van het seizoen en stabiliseerden zich daarna."

Medio september lag de gemiddelde knoflookprijs in Spanje 35,4% boven het vijfjarig gemiddelde voor Spring knoflook en 21,1% voor paarse knoflook.

In 2024 is het areaal van paarse knoflook, de Spaanse knoflook bij uitstek, sterk gedaald. Na twee opeenvolgende jaren van areaalafname waren er ongeveer 40% minder hectares dan normaal.

"Wij zijn evenwel voorstander van het verdedigen van de paarse knoflook: de smaak is beter, hij bewaart beter en het is een product waarmee we ons kunnen onderscheiden. Het probleem is dat het steeds moeilijker wordt om deze knoflook te telen", legt Carlos uit. "De belangrijkste oorzaken zijn de weersomstandigheden, de beschikbaarheid van plantmateriaal, de moeilijke verwerking en de lagere opbrengst in vergelijking met de Spring knoflook."

"Ook de Spring knoflook heeft problemen, omdat er tijdens de oogst regen kan vallen die de kwaliteit van het gewas aantasten. Maar uiteindelijk zorgen de hogere teeltkosten en de niet veel hogere verkoopprijzen voor paarse knoflook ervoor dat telers steeds vaker kiezen voor Spring."

Lage prijzen voor gele uien
Hoewel knoflook een belangrijk product is voor Soriano Aparicio, met een afzet van 2.500 ton per seizoen, onderscheidt het bedrijf zich door zijn uienteelt, met name van specialties.

"Momenteel telen we rode, witte, zoete, Figueras en enkele gele uien. We reageren steeds op veranderingen in de consumentenvraag. De prijzen voor gele uien zijn momenteel laag en de vraag is erg zwak, hoewel we nog aan het begin van het verkoopseizoen staan. De productie van specialties is helaas net als die van gele uien aanzienlijk gestegen, dus de prijzen volgen dezelfde trend als die van gele uien."

Levering nagenoeg jaarrond
Soriano Aparicio is een familiebedrijf dat is opgericht in 1973, met meer dan een halve eeuw ervaring in het knoflook- en uiensegment. "We zijn een groot bedrijf, maar met een hechte relatie met onze klanten. Dat onderscheidt ons", benadrukt hij. "We passen ons aan de behoeften van elke klant aan en proberen altijd verbeteringen in de teelt- en verwerkingstechnieken door te voeren. Bovendien kunnen we dankzij onze grote koelopslagcapaciteit (41.000 m³) bijna het hele jaar door met lokale productie aan de behoeften van onze klanten voldoen."


De familie Soriano

Voor meer informatie:
Soriano Aparicio S.L.
Mercabarna
Pavello D 4008 4009 4010
08040 Barcelona (Spanje)
[email protected]
https://www.sorianoaparicio.com

Publicatiedatum: