De appelsector in Stiermarken zal dit jaar opnieuw massale oogstverliezen moeten accepteren. Na de zevende keer vorst in de afgelopen acht jaar heeft de OPST-Gruppe besloten om de reeds geplande herstructurering van de belangrijkste telerscoöperatie te versnellen. Met de oprichting van Obst Partner Fruchthandels GmbH en de verhuizing van de verpakkings- en sorteerfaciliteiten naar Puch bei Weiz begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Groep.
Sinds de overname van Steirerfrucht in 2016 en Obst Gössl twee jaar later, heeft de OPST-Gruppe zich gericht op een strategie met twee bedrijven. "De vorstschade van de afgelopen jaren en de bijbehorende verliezen hebben diepe sporen achtergelaten binnen onze coöperatie. Door gebrek aan opvolging zijn sommige bedrijven ook gestopt. We zijn acht jaar geleden begonnen met ongeveer 300 fruitbedrijven, waarvan er nu nog ongeveer 220 over zijn. Over het geheel genomen verwachten we dat het oogstvolume de komende vijf tot tien jaar geleidelijk zal stagneren. Daarom hebben we onze organisatie gestroomlijnd door van twee bedrijven één te maken. De merken Von Herzen Bio en Frisch Saftig Steirisch blijven echter bestaan. Het hardfruit wordt tot week 39 opgeslagen in Wollsdorf, terwijl het verpakken en sorteren nu wordt verplaatst naar Puch," zegt voorzitter Bernhard Ramminger.
Oogstverliezen tot 60%
De hernieuwde oogstverliezen van dit jaar hebben de reorganisatie opnieuw aanzienlijk versneld, vervolgt Ramminger. "De vorst heeft onze aanpak bevestigd. Dit betekent dat we nog twee jaar overgangstijd hebben, zoals oorspronkelijk gepland, maar we zullen de reorganisatie op de locatie Puch versnellen." Hij benadrukt dat het management van de OPST Gruppe ook het exacte oogstvolume wil afwachten. "We zijn nu voorzichtig positief dat we de oorspronkelijke oogstraming iets zullen overschrijden en ongeveer 40 procent zullen binnenhalen in plaats van 35 procent van een normale oogst. We zullen pas definitieve beslissingen nemen als de oogst is afgerond en geanalyseerd." De oogst is ongeveer 10-14 dagen vroeger dan normaal.
Vanwege de kleine hoeveelheden zal de nadruk dit jaar vooral liggen op de bevoorrading van de Oostenrijkse binnenlandse markt en de belangrijkste exportklanten. "Het aandeel industrieappels is dit jaar zeker hoger dan normaal, namelijk 5-10 procent in de conventionele en 10-20 procent in de biologische sector. De prijzen zijn momenteel echter zeer goed, zelfs voor de zwakkere kwaliteiten." De situatie in de boomgaarden varieert sterk, benadrukt Ramminger: "In Noord-Stiermarken heeft de vorst de teeltbedrijven het hardst getroffen, terwijl de opbrengsten in Zuid-Stiermarken veel beter zijn. De situatie verschilt echter soms om de tien meter binnen de individuele planten. De vorst kwam dit jaar zo laat dat er al kleine appels aan de bomen hingen. De vruchten zijn in dit stadium bijzonder gevoelig en daarom was de schade zo groot. De situatie is heel anders voor peren, die minder gevoelig zijn in deze fase. Op het niveau van de variëteiten zijn er geen duidelijke verschillen: Gala heeft zeer zware schade opgelopen op het vlak van kwantiteit, terwijl Golden vooral te lijden heeft gehad onder grote kwaliteitsproblemen zoals schilroest. In dit opzicht is er geen positieve uitzondering op rassenniveau."
Ramminger benadrukt dat alle beschermende maatregelen — of het nu gaat om verwarming, vorstkachels of irrigatie — dit jaar goed hebben gewerkt. "De motivatie onder onze leden om verdere investeringen te doen is hoog. Na de oogstverliezen van dit jaar hebben we ook verdere steun van politici beloofd gekregen. Toegang tot water, zoals reservoirs en dergelijke, was in het verleden erg moeilijk en moet nu gemakkelijker worden gemaakt."
Focus op bevoorrading van de binnenlandse markt
Al met al is de afzet van hardfruit goed van start gegaan. "We konden het hoge prijsniveau van het vorige seizoen handhaven en over het algemeen was er een naadloze overgang naar de nieuwe oogst. De huidige vraag op de Oostenrijkse binnenlandse markt is niet buitensporig, maar normaal voor de tijd van het jaar. Traditioneel wordt veel fruit uit onze eigen boomgaarden in de herfst geconsumeerd en ligt een deel van het zomerfruit nog in het verschiet. Het belangrijkste voor ons is om in de tweede helft van het seizoen of vanaf april-mei nog steeds fruit van goede kwaliteit op de markt te hebben."
Qua volume zijn Gala, Kanzi en Evelina nog steeds de belangrijkste rassen. Ramminger: "We zullen ons rassenassortiment in eerste instantie beperken tot 12-15 variëteiten en op de middellange termijn zelfs terugbrengen tot minder dan tien variëteiten. Als we kijken naar de individuele variëteiten, zien we dat Golden nog steeds afneemt, net als een aantal kleinere variëteiten zoals Arlette en dergelijke. Wat clubappels betreft, blijven we ons richten op de beproefde variëteiten zoals Kanzi, Rockit, Tessa en Evelina. We blijven de komende jaren onze strategie van enten voortzetten in plaats van nieuwe variëteiten aan te planten. Dit betekent dat we de afgelopen vijf jaar ongeveer 30 procent van onze rassen hebben vernieuwd, wat misschien een uitdaging was, maar ook de moeite waard."
Voor meer informatie:
Bernhard Ramminger
obst.partner Handels GmbH
Harl 73
8182 Puch bei Weiz, Oostenrijk
Tel: +43 3177 2201 4000
of[email protected]
www.obstpartner.at