Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: 76e jaarlijkse BDC-conferentie in Lohne

Duitse champignonteelt staat voor verschillende uitdagingen

De Duitse champignonsector staat momenteel voor tal van uitdagingen, van het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tot de kwestie van veenvervangers en duurzame verpakkingen. Dit werd gedemonstreerd op de jaarlijkse BDC-conferentie van dit jaar, de belangrijkste bijeenkomst voor de Duitse champignonsector, in Lohne, Nedersaksen. Zoals gebruikelijk werden deelnemers van heinde en verre getrakteerd op een gemengd voorprogramma vol presentaties van leveranciers uit de sector en uit de dagelijkse praktijk van de champignonteelt. Op zaterdag nodigde het champignontee ltbedrijf OM Pilze, dat gevestigd is in het nabijgelegen Goldenstedt en deel uitmaakt van de ELO Group, de deelnemers uit voor een bezoek aan zijn bedrijf.

Klik hier om direct naar de fotoreportage van de BDC jaarlijkse conferentie te gaan.

Concurrentievervalsing in Europa
De jaarlijkse algemene vergadering van BDC vond 's ochtends plaats. In het eerste deel kregen de deelnemers een inkijkje in de consumentencampagne Gezonde Paddenstoelen en een uitgebreide terugblik op de ESSMI/HLP-reis naar China in het voorjaar van 2024. De middag begon met een toespraak van de nieuwe ZVG-voorzitter Eva Kähler-Theuerkauf, die ruim een week geleden als eerste vrouw in de geschiedenis aan het hoofd kwam te staan van de tuinbouwkoepel. De Duitse tuinbouw is divers en de champignonsector is daar zeker één van, zei Kähler-Theuerkauf. "De algemene omstandigheden in de tuinbouw als geheel zijn momenteel bijzonder uitdagend en we zien duidelijk een verstoring van de concurrentie in Europa. We zullen hier op politiek niveau tegen blijven vechten," zei ze, verwijzend naar de hoge minimumlonen in Duitsland in vergelijking met andere Europese landen.

Met de klok mee: De mannen van Limbraco: Matt Derkx met zonen Jim en Rick. De Limburgse toeleverancier leverde eveneens een deel van de techniek voor het bezochte teeltbedrijf OM Pilze; Harry Heesen (midden, Sylvan) in het gezelschap van Patrick Romanens (Fine Funghi) en Waldemar Schuller (Dohme). Het Nederlandse management van Wankum Champignons & het bijbehorende Handelsbedrijf Willeke net over de grens in het Duitse Wankum: Paul van den Berg, Will Verspaij, Marcel Hanenberg en Geert van Rooij; Christian Gomez Berns, Jan Buitendijk (CNC), Stan Janssen (GTL Europe) & Luc Baltussen (Champfood).

Vooruitgang op het gebied van veenvervanging
Dit werd gevolgd door twee presentaties over veenvervanging, een bijzonder gevoelig onderwerp in de champignonsector. De reden hiervoor is dat veengrond in 2030 grotendeels vervangen moet zijn in de commerciële tuinbouw. Ongeveer 80 procent van de bovengrond bestaat uit zwartveen, dat moeilijk te vervangen is vanwege zijn uitstekende eigenschappen. "We zullen de komende jaren dus niet om zwarte veen heen kunnen," zegt Eric Philipsen van Legro. Hoewel de toonaangevende potgrondfabrikant grote veenvelden heeft in de Baltische regio, wat betekent dat er voldoende grondstoffen beschikbaar zijn voor de komende overgangsjaren, werkt het bedrijf ook aan nieuwe alternatieven. In februari van dit jaar werd Futuro dekgrond op basis van champost op de markt gebracht en de eerste resultaten zijn bijzonder veelbelovend.

BVB-Kekkilä heeft nu ook een alternatief op de markt gebracht. Vorig jaar werd in Finland 800 hectare rietland aangelegd. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het optimale gebruik in groeimedia en de eerste minimaal levensvatbare producten zijn al geschikt voor de productie van sier- en perkplanten, aldus Guido Linders van Kekkilä-BVB. "Het is vooral belangrijk dat we allemaal samenwerken en dat de hele waardeketen erbij betrokken is. Een duurzame organisatie van de champignonteelt is immers in het belang van alle betrokkenen."

'Vrijstellingsregeling nodig voor verpakking champignons'
Later op de middag gingen vertegenwoordigers van de verpakkingsbedrijven Saica-Flex en Magic Pack GmbH in op het onderwerp champignonverpakkingen. Zij werken al jaren aan de 'ideale' verpakkingsoplossing voor paddenstoelen, maar het onderwerp is nu belangrijker dan ooit in het kielzog van de verpakkingsverordening. "Er zijn al pogingen geweest om champignons los te verkopen, wat weer heeft geleid tot gigantische afprijzingen. Soortgelijke pogingen met bakjes en kartonnen deksels zijn ook mislukt, omdat winkeliers het niet hygiënisch vonden. Afzien van plastic en dus een praktische uitvoering van de verpakkingsverordening is en blijft problematisch voor gevoelige goederen zoals champignons. Daarom moeten we vechten voor een vrijstelling," zei de BDC-voorzitter.


Deelnemers aan de BCD-jaarconferentie kregen een kijkje in de biologische champignonteelt bij Goldenstedter Bio-Pilze.

Moderne champignonteelt in Oldenburger Münsterland
Het bedrijf OM Pilze, gastheer van de jaarlijkse conferentie dit jaar, nodigde deelnemers uit voor de traditionele bedrijfsrondleiding op de laatste dag. Het in 2010 opgerichte bedrijf is de afgelopen tien jaar meerdere malen uitgebreid en heeft sinds twee jaar ook een aparte biologische divisie onder de naam Goldenstedter Bio-Pilze. De marketing vindt uitsluitend plaats via de telerscoöperatie ELO eG, gevestigd in Langförden-Vechta. Duurzaamheid is een topprioriteit bij de opkomende champignonkwekerij, benadrukte bedrijfsleider Matthias Surmann in zijn bedrijfspresentatie. In de loop der jaren is de locatie geleidelijk uitgerust met ultramoderne PV-systemen en een warmtekrachtcentrale.

Klik hier om direct naar de volledige fotoserie van de BDC jaarlijkse conferentie te gaan.

Voor meer informatie:
www.der-champignon.de

Publicatiedatum: