Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zet aan tot actie om aandeel Nederlandse grondstoffen te verhogen"

Stichting EKO-keurmerk houdt vast aan drie sterren-systematiek

Tholen - Tijdens het EKO-Event van 4 september is met de betrokken licentiehouders discussie gevoerd over het EKO-NL sterren logo. De keuze lag voor om wel of niet een element van een Nederlandse vlag toe te voegen aan het logo. Hierover waren de deelnemers zeer verdeeld. Inmiddels is besloten om geen nieuw element in het vlak van het EKO-logo toe te voegen. "Natuurlijk staat het merkhouders vrij om zelf ergens een NL-vlag toe te voegen op het etiket, maar dat mag het EKO-logo niet overlappen", verduidelijkt Bavo van den Idsert, manager Stichting EKO-keurmerk.

Bavo van den Idsert op het podium tijdens het EKO-Event

Er was ook discussie over de drie sterren in het logo. Merkhouders met samengestelde producten waarvan niet alle ingrediënten uit Nederland (kunnen) komen, vinden het een diskwalificatie als hun product maar 1 of 2 sterren heeft. De stichting meldt nu dat de systematiek met de drie sterren gehandhaafd blijft. Dit is besloten tijdens de bestuursvergadering van 11 september. "De essentie van het drie sterrensysteem is transparantie voor de consument, EKO er op, betekent dat het product ingrediënten van Nederlandse bodem bevat. We gaan hier zeker nog sterker over communiceren naar het publiek."

Bavo geeft aan dat het heel waardevol was om deze discussie te kunnen voeren tijdens het event. "We hadden ook meteen de mogelijkheid om als bestuur nog even goed op een rijtje zetten wat de argumenten zijn om met het drie sterren-logo aan de slag te gaan. Het is een instapmodel. Als je nu je samengestelde product nog deels met buitenlandse groenten maakt, kan je ook op zoek naar groenten van Nederlandse bodem."

Een product met 1 ster bevat tussen de 30 en 60 procent Nederlandse ingrediënten, met 2 sterren tussen de 60 en 90 procent. En 3 sterren staat voor meer dan 90 procent. "Hierbij bieden we dus sowieso tien procent ruimte voor grondstoffen die niet uit Nederland kunnen komen. Denk aan vanille, chocolade-extract, mango en dergelijke. Een product met 1 ster is per definitie een samengesteld product. En in bepaalde productcategorieën is het al een enorme prestatie om dit te bereiken. Met toevoegingen van fruit in yoghurt is het bijvoorbeeld al heel moeilijk om dit naar Nederlands product te krijgen. Het toont ook de intentie van de merkhouder om te letten op een Nederlandse herkomst waar mogelijk."

Hij noemt ook de situatie op de granenmarkt als voorbeeld. "Het is een enorme uitdaging om voldoende graan van Nederlandse bodem ter beschikking te hebben in de juiste kwaliteit. Bakkerij Gerard & Suus heeft dit bijvoorbeeld in hun omgeving georganiseerd, maar voor grotere bakkerijen is dat veel moeilijker. Bakkerij Van der Westen is dit experiment wel aangegaan in de Demeter-hoek. Hun Demeter-brood is nu gemaakt van Nederlands graan. Zo zie je dat dit systeem echt aanzet tot actie. Daar gaat het om, het gaat om de beweging. Binnen de granen en pitten is momenteel ontwikkeling. Agrifirm maakt er werk van met haar telers, Graangeluk timmert aan de weg, er is een Coöperatie Boekweit in oprichting en De Nieuwe Band (Odin) introduceert binnenkort enkele biologische granen en zonnepitten uit Nederland met EKO-NL keurmerk. Ook andere partijen oriënteren zich op de introductie van Nederlandse biologische granen en pitten met EKO-NL keurmerk. Daarmee komen granen weer sterker terug in het teeltplan en dat is goed nieuws voor de bodem."

EKO-NL sterrenkeurmerk vanaf 1 januari verplicht
Het overgangsjaar van het oude naar het vernieuwde EKO-NL sterrenkeurmerk eindigt per 31 december voor licentiehouders. Vanaf 1 januari is het verplicht om het vernieuwde logo te gebruiken. Verpakkingen met oude EKO logo's mogen in principe niet meer gebruikt worden. Producten die tot uiterlijk 31-12-2024 voorzien zijn van etiketten met het oude logo mogen wel in het handelsverkeer gebracht worden.

Voor meer informatie:
Bavo van den Idsert
Stichting EKO-keurmerk
06 26160049
[email protected]
www.eko-keurmerk.nl