Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oscar van Turenhout, OV Fruit:

"Kaki-afzet blijft grotendeels gericht op etnische doelgroep"

Tholen - Het Spaanse kakiseizoen ging dit jaar opvallend vroeg van start. "Dat had ik niet aan zien komen", zegt Oscar van Turenhout van OV Fruit. "Meestal gaat de aanvoer eind september heel mondjesmaat van start, maar nu kregen we de derde week van september meteen volumes binnen. De eerste week verkochten we al twee volle auto's voor mooie prijzen."

Oscar is al enkele jaren actief in de verkoop van kaki's en ziet dat het aantal verkopende partijen zich inmiddels heeft geconsolideerd. "Jaren geleden zag je dat het een beetje een hype was en toen had iedereen opeens kaki's staan. Maar dan krijg je een prijzenoorlog en dat komt niemand ten goede. Je ziet dat de telers in Spanje ook selectiever zijn geworden met wie ze werken. Het blijven namelijk toch vooral de etnische mensen die kaki's eten en dat is op onze exportmarkten niet anders. De verkoop is dan ook met name in handen van importeurs die leveren aan de groothandelsmarkten en buitenlandse klandizie die de kaki's goed kunnen plaatsen."

Volgens de importeur ligt de kaki-oogst in Spanje op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. "Het gros van het aanbod bestaat uit kleine maten. Dus er zullen veel kaki's in 1 kg verpakking richting de supermarkten gaan. Voor de middelmaten (20-22-24) ligt de prijs tussen de 2 en 2,50 euro per kilo. De prijs van de dikke maten ligt tussen de 2,50 en 3 euro. Al met al redelijke prijzen. Ik verwacht dat met name de dikke maten goed op niveau zullen blijven. Voor de kleinere maten vraag ik me af of we dit prijsniveau vasthouden."

"Maar de plaagdruk is altijd redelijk groot in kaki's, dus dat blijft altijd spannend hoe de oogst zich gedurende het seizoen houdt", vervolgt Oscar. Hoewel ook landen als Turkije en Griekenland steeds meer aan het pionieren zijn met de kakiteelt, blijft OV Fruit zich richten op het Spaanse product. "Daar kunnen we voldoende vandaan krijgen, dus ik zie er geen heil in om van elders te sourcen."

Voor meer informatie:
Oscar van Turenhout
OV Fruit
Mob: +31 (0)657581054
[email protected]
www.ovfruit.nl