Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische citrussector doorstaat Rode Zee-crisis

In december komen Egyptische sinaasappels op de markt en begint het nieuwe citrusseizoen. Dit gebeurt te midden van een grote crisis in de Rode Zee, die de logistiek in het vorige seizoen aanzienlijk verstoorde. Er zijn nog geen aanwijzingen dat deze gespannen situatie snel zal verbeteren. Hoe passen de Egyptische bedrijven zich aan deze omstandigheden aan? Omar El Naggar, Managing Director van Bloomfruit, deelt zijn inzichten.

Exporteurs leren leven met de crisis
Nu de crisis naar verwachting zal verergeren door het intensievere conflict in het Midden-Oosten, verzekert El Naggar dat de Egyptische citrussector zich aanpast: "Alle Egyptische exporteurs van verse sinaasappelen maken zich steeds meer zorgen over de risico's van piraterij en andere logistieke uitdagingen in de regio. Tegelijkertijd hebben we een aantal strategieën ontwikkeld om deze problemen aan te pakken en de veilige en snelle levering van onze producten te waarborgen. Er zijn verschillende manieren om actie te ondernemen en managers kunnen verschillende strategieën inzetten om deze moeilijke crisis te overwinnen."

Niet alle rederijen zijn het doelwit van de Houthi-aanvallen in Jemen. "Dit is een eerste manier om zich aan te passen aan de situatie," zegt El Naggar. "Exporteurs diversifiëren hun logistieke oplossingen om de meest kwetsbare routes, die door piraterij worden bedreigd, te vermijden. Enkele rederijen kunnen nog steeds veilige routes door de Rode Zee aanbieden naar bestemmingen zoals Singapore, Maleisië, Hongkong en delen van Zuidoost-Azië in 28 dagen, en mogelijk naar China in minder dan 40 dagen. Het zijn er maar een paar, maar ze zijn er. Er zijn gesprekken gaande met deze bedrijven en zij zullen binnenkort hun plannen voor het volgende citrusseizoen bekendmaken."

Volgens El Naggar vraagt de crisis om meer betrokkenheid van Egyptische exporteurs en nauwere samenwerking met rederijen. "We werken nauw samen met betrouwbare rederijen die beveiligingsprotocollen hebben voor routes die blootstaan aan piraterij. Veel rederijen hebben geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals snellere schepen. Zij werken ook samen met partijen die piraten bestrijden. We richten ons op rederijen die verbeterde beveiligingsprotocollen volgen, waaronder marinebegeleiding van internationale coalities die in het gebied patrouilleren. Het gebruik van volgsystemen voor schepen en communicatie met zogenaamde anti-piraterij-centra zijn ook dagelijkse praktijk."

Andere maatregelen op operationeel niveau zijn ook mogelijk, zegt de exporteur: "De timing en snelheid van zendingen zijn cruciale factoren. Egyptische exporteurs moeten de situatie nauwlettend volgen en hun zendingen plannen op momenten waarop piraterij minder waarschijnlijk is, om zo de meest intense 'piraterijseizoenen' te vermijden. Snellere schepen en kortere verschepingstijden verkleinen de blootstelling aan gevaarlijke gebieden. Wat verzekeringen betreft, geven we de voorkeur aan gespecialiseerde scheepsverzekeringen die piraterij-gerelateerde risico's dekken. Dit helpt om potentiële financiële verliezen als gevolg van vertragingen of verstoringen door piraterij te beperken."

Ondanks al deze maatregelen zal de transittijd waarschijnlijk nog steeds beïnvloed worden door de grote vraag van de weinige scheepvaartlijnen die nog actief zijn in de Rode Zee, om nog maar te zwijgen van exporteurs die nog steeds de omweg rond Kaap de Goede Hoop moeten maken. El Naggar adviseert: "Verbeterde verpakkings- en opslagoplossingen worden een noodzaak. Egyptische exporteurs verbeteren de verpakking en het beheer van de koudeketen om de kwaliteit van verse sinaasappelen te behouden tijdens langere transporttijden, voor het geval er omwegen of vertragingen optreden. Gelukkig behoren de meeste Egyptische sinaasappelsoorten tot de meest duurzame en stevige ter wereld. Vorig seizoen exporteerden we Valencia sinaasappelen naar China na 60 dagen op zee; ze kwamen in uitstekende staat aan en verkochten goed in de supermarkten."


Omar El Naggar, directeur van BloomFruit Consultants

Optimistischere vooruitzichten voor volgend seizoen
Het is om twee redenen van vitaal belang om de zendingen naar Azië op peil te houden: de Aziatische markten vertegenwoordigen iets meer dan 30% van de Egyptische sinaasappelexport. Daarnaast kan een stabiele aanvoer naar Azië het nachtmerriescenario van een overaanbod in Europa voorkomen, waardoor de prijzen vorig seizoen instortten. Volgens El Naggar zijn de vooruitzichten voor volgend seizoen optimistischer. "Ik verwacht dat de Aziatische markten dit jaar een sterkere vraag zullen hebben naar Egyptische sinaasappelen, dankzij de succesvolle aankomst van veel schepen vorig seizoen die meer dan 60 dagen onderweg waren en desondanks producten in goede staat afleverden. Bovendien denk ik dat de wereldwijde vraag naar Egyptische sinaasappelen dit jaar sterker zal zijn vanwege het wereldwijde tekort aan aanbod en de toegenomen vraag naar sinaasappelen voor de industrie."

Vorig seizoen, toen de crisis in de Rode Zee net begon, steeg het volume sinaasappelen met ongeveer 25% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Dit was te danken aan een toename van het areaal, betere weersomstandigheden en grotere maten. Deze overvloed was nadelig voor de exporteurs en droeg, samen met de crisis in de Rode Zee, bij aan een overaanbod in Europa. Voor het komende seizoen geven veel Egyptische telers aan dat volumebeperking nodig is om zich aan te passen aan de crisis. Echter, plantbeslissingen blijven gedecentraliseerd en individueel, dus het is nog afwachten of de volumes daadwerkelijk zullen verminderen. "Volumebeperking is absoluut een sleutelfactor voor het succes van volgend seizoen, maar alleen de markt kan bepalen welke volumes optimaal zijn. Ik verwacht dat de volumes met 12-15% zullen dalen ten opzichte van vorig seizoen, maar dit moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. De komende periode zal meer duidelijkheid brengen."

Vorig seizoen, toen de crisis nog vers was en de Egyptische exporteurs met een onrendabel seizoen te maken hadden, slaagden ze er al in om nieuwe markten aan te boren om de situatie te verlichten. Egyptische sinaasappelen worden geëxporteerd naar meer dan 120 landen, maar sommige bestemmingen trekken slechts verwaarloosbare hoeveelheden aan. Daarom hebben de exporteurs geprobeerd hun volumes op deze markten te vergroten.

"We hebben in verschillende mate succes gehad, en sommige nieuwe markten zijn dynamisch gebleken, zoals Brazilië, Canada en nog zes of zeven andere landen. Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze markten geen premiumprijzen betalen voor premiumkwaliteit, maar ze zullen nog steeds een positieve bijdrage leveren aan het exportvolume van de Egyptische markt en een verzachtende factor blijven voor de huidige situatie," aldus El Naggar.

Tot slot blijft het beheersen van het overaanbod in Europa een belangrijke aanpassing aan de crisis in de Rode Zee. In de eerste maanden van het afgelopen seizoen konden Europese importeurs van de situatie profiteren en flexibelere betalingsvoorwaarden opleggen. Nog zorgwekkender was de dramatische toename van de export van Egyptische sinaasappelen op commissie in Europa, een praktijk die door Egyptische spelers werd afgekeurd.

"Er zullen altijd spelers zijn die op commissiebasis verkopen, maar ik verwacht dat het aantal volgend seizoen zal afnemen dankzij de algemene verbetering die ik eerder heb toegelicht. Sommige investeerders die deze praktijk toepassen om snel winst te maken, zullen minder gemotiveerd zijn door de financiële verliezen van vorig seizoen," zegt El Naggar.

"We werken ook aan het verhogen van de waarde van onze producten hier in Egypte. In dit kader wil ik graag de lancering van een nieuwe fabriek voor sinaasappelconcentraat aankondigen, Sahara for Fruit Processing, waar ik als algemeen directeur optreed. We lanceren ons product deze winter, en deze investering versterkt onze veerkracht in een turbulente markt," sluit El Naggar af.

Voor meer informatie:
Omar El Naggar
Bloomfruit Consultants
Tel: +202 2754 5156
[email protected]