Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoete aardappeloogst aan de gang in North Carolina

In North Carolina is de oogst van zoete aardappelen begonnen. Voor 3 Star Produce startte deze vorige week, wat later is dan bij anderen in de sector. "Het hangt allemaal af van waar iedereen stond met zijn oogst aan het begin van dit nieuwe seizoen," zegt Josh Wright van 3 Star Produce.

Tot nu toe is hij tevreden over de oogst. "De groeiperiode was dit jaar wat anders dan de afgelopen jaren, vooral door de omstandigheden waarmee we te maken hadden. Het was eerst erg droog, en vanaf de laatste week van juli viel er veel regen," zegt hij, eraan toevoegend dat het westen van de staat ook werd getroffen door orkaan Helene vorige week.

De recente nattere omstandigheden in North Carolina hebben geleid tot een oogst die niet zo consistent is als gehoopt. "Hoewel de oogst er goed uitziet en de aardappelen door de droogte niet veel last hebben gehad van insecten, is het nog een beetje vroeg om te zeggen wat de totale opbrengst zal zijn," zegt Wright. Hij voegt eraan toe dat berichten aangeven dat er in de staat tot 20 procent verlies aan zoete aardappelen zal zijn. Dit verlies is te wijten aan een mix van factoren, waaronder het feit dat het wat langer duurde voordat het gewas aansloeg door de droge omstandigheden en de nattigheid aan het einde van de groeiperiode. "Dat gezegd hebbende, doen de telers in North Carolina erg hun best om de velden te onderhouden."

Wat areaal betreft, heeft 3 Star Produce, een relatief nieuw bedrijf, zijn areaal vergroot. Het bedrijf is nu bezig aan zijn tweede jaar en heeft nu 1.214 hectaren om het huidige klantenbestand te dekken. "Daarna hopen we dat al onze klanten hun bedrijf laten groeien en we willen ook nieuwe klanten kunnen aannemen", zegt hij.

Zoete aardappelrassen
Het pakstation is gevestigd in Sims, NC, en dit bedrijf teelt en verzendt zowel Covington- als Murasaki-zoete aardappelen. Hoewel Covington nog steeds het grootste product is, groeit zowel de vraag als het aanbod van de Murasaki, die een paarse schil en wit vruchtvlees heeft. "De Murasaki breidt zich ook uit naar markten in het Middenwesten, Canada en Europa. Er was vooral vraag aan de westkust, maar onze telers aan de oostkust hebben geweldig werk geleverd om de kwaliteit te waarborgen. Het is een delicaat product - elk probleem met het vruchtvlees is goed zichtbaar," zegt Wright.

Ondertussen zet het bedrijf op verzoek ongeveer 20 procent van zijn producten internationaal af, terwijl de overige 80 procent voor de binnenlandse markt is. De prijzen in het buitenland zijn echter aanzienlijk gedaald. "Er is veel druk vanuit andere groeiende regio's, waaronder Egypte, Spanje, Frankrijk en Nederland. De prijzen zijn daar zo sterk gedaald dat ze niet echt gunstig zijn voor telers," zegt Wright.

Dat gezegd hebbende, wordt verwacht dat de prijzen dit jaar over het algemeen stabiel zullen blijven, of zelfs licht zullen stijgen, gezien de wereldwijde vraag en aanbod. "Zodra bijvoorbeeld Egypte klaar is — en zij hebben een heel ander product dan de VS — zal de vraag naar producten uit de VS snel toenemen. Er zijn veel bedrijven die nog steeds jaarrond producten uit de VS afnemen omdat we consistentie bieden. Maar soms komen de prijzen op een punt waarop ze elders gaan kijken," besluit Wright.

Voor meer informatie:
Josh Wright
3 Star Produce
Tel: +1 919 223 8555
https://3starproduce.com

Publicatiedatum: