Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuador diversifieert met avocadoteelt

Ecuador, een grote bananenexporteur, diversifieert zijn fruitaanbod met onder meer avocado's, al zijn er zeker uitdagingen op de markt. In de eerste zeven maanden van dit jaar heeft het Zuid-Amerikaanse land 2.265 ton geëxporteerd voor € 2,80 miljoen, terwijl het in dezelfde periode van vorig jaar 1.047 ton voor € 1,57 miljoen naar het buitenland had verzonden, zo blijkt uit gegevens van de Centrale Bank van Ecuador. De gemiddelde prijs per kilo was evenwel met 18% gedaald.

"Colombia was in de eerste helft van 2024 de belangrijkste markt voor Ecuadoraanse avocado's, met een marktaandeel van 42,2%, gevolgd door Spanje met een aandeel van 25,6% en Nederland met 20,5%", legt Álex Bustos Guerra, voorzitter van Green Control LA, uit. "Ecuador ontvangt gemiddeld € 1,24 per kilo, terwijl Peru € 1,63 krijgt."

Ter vergelijking: tussen januari en juli vorig jaar, toen Spanje de belangrijkste markt was voor de Ecuadoraanse avocado's, goed voor 66,4% van de export tegen een prijs van € 1,63 per kilo, kreeg Ecuador gemiddeld € 1,50.

"Ecuador doet iets verkeerd. Er wordt gezegd dat we een uniek teelt- en exportvenster hebben, dat de avocado uit de Andes een hoger vetgehalte heeft en daarom betere prijzen. De exportstatistieken zeggen het tegenovergestelde", besluit Bustos Guerra.

Bron: agraria.pe

Publicatiedatum: