Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-serie - deel 8

Moldavische Kordia en Regina kersen naar België

Vorig jaar viel de kersenoogst in de Spaanse Jertevallei, een van de grootste kersenteeltgebieden in Spanje en Europa, volledig in het water door hevige regenval eind mei en begin juni. De kersen gingen verloren door barsten en rot, slechts een dertigtal procent werd gered. En zo kwam het dat Vera Ciobanu, CEO van het nog jonge en kleine, maar ambitieuze Moldavische kersenteeltbedrijf Moreller een vrachtwagen laadde voor een gedupeerde Spaanse teler en zelf het vliegtuig naar Madrid nam om aanwezig te zijn bij het uitladen en het sorteren van het fruit.

"Momenteel hebben we een areaal van zo'n tien hectare dat pas in 2019 is aangelegd, dus onze oogst is nog niet omvangrijk en tonnen ervaring hebben we evenmin", vertelt Vera. "Dus vond ik het een goed idee om persoonlijk aanwezig te zijn bij het sorteren en verpakken van de kersen bij een gevestigde Spaanse teler. Naast de expertise die we er hebben opgedaan, was het bemoedigend te zien dat er slechts weinig uitval was bij het sorteren. De klant was heel tevreden en onze kersen lagen de daaropvolgende dagen al in de schappen van een van de grootste Spaanse retailers."


Vasile Tasca en zijn dochter Vera in de kersenboomgaard

Hectare per hectare
Pas in 2018 begon Vasile Tasca, de vader van Vera en van nog vier dochters en een zoon, in zijn geboortedorp, een gemeente in Centraal-Moldavië aan de oevers van de rivier de Dnjestr, land op te kopen. Hij deed het hectare per hectare, anno 2024 staat de teller op 25, al houdt het daar volgens Vera niet bij op. "Met ons allen besloten we iets te doen met het land dat onze vader aan het opkopen was en omdat hij vroeger nooit kon zwijgen over de mooie kersenboomgaarden in Turkije die hij als vrachtwagenchauffeur jaar na jaar in bloei zag op zijn reizen, was de keuze gauw gemaakt. Even dachten we nog aan walnoten, maar het hart en ook een grondige bodemanalyse gaven de doorslag."


Druppelirrigatie helpt om prachtige kersen te krijgen

De bomen werden gezocht in Servië en Nederland, maar uiteindelijk gevonden in België. "Na enig zoeken kwamen we terecht bij Depa-Fruit, een kwekerij met kennis van de verschillende kersenteeltgebieden in Europa. Momenteel hebben we in onze boomgaarden de rassen Regina, Kordia en Tamara op wortelstokken Gisela 5 en 6."

Dit jaar naar Duitsland en België
Nadat Moreller vorig jaar een Spaanse teler uit de nood had geholpen, heeft het dit jaar een vrachtwagen Tamara kersen, een ras met een iets lichtere kleur dat ook vroeger wordt geoogst dan Regina en Kordia, naar een Duitse importeur gezonden. "Een hydrocooler hebben we zelf, maar het sorteren van de kersen voor Duitsland gebeurde op de Unitec machine bij Staragro, een naburige teler. Ons doel is evenwel om over drie jaar alle na-oogstinfrastructuur in eigen huis te hebben, dus naast een hydrocooler ook koelkamers en een sorteer- en verpakkingsmachine, bovendien aangedreven op zonne-energie."


Kersen klaar voor de export

De Kordia en Regina kersen werden dit seizoen in IFCO-kratten naar de Belgische kweker verzonden, waar ze na sortering uiteindelijk de groothandelsmarkt Rungis bereikten. "Maar de oogst is dit jaar niet goed geweest. Van ons productiepotentieel van 80 ton hebben we slechts 25 ton geplukt. De kleine oogst is vooral te wijten aan een tegenvallende bestuiving. En het weinige fruit dat aan de bomen hing, kreeg net voor de oogst nog eens te kampen met regen. Het deel van de kersen dat beschermd is door regennetten heeft er weinig last van gehad en het is dan ook onze prioriteit om de hele boomgaard geleidelijk uit te rusten met dit soort bescherming. Sorteren kan altijd bij een ander, maar de regen tegenhouden, dat kan een ander niet voor jou", aldus Vera.


Een deel van de kersengaard is al uitgerust met regennetten

Rassenvernieuwing
"Daarnaast richten we ons op het diversifiëren van onze kersenrassen om aan de vraag van de markt te voldoen. We experimenteren reeds met nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden." Elk jaar plant het bedrijf ongeveer drie hectare kersen, met als doel om in de nabije toekomst minimaal 300 ton te oogsten. De uitbreiding gebeurt geleidelijk om ervoor te zorgen dat de boomgaarden worden uitgerust met alle benodigde beschermingsmiddelen voor een overvloedige oogst van mooie en smaakvolle kersen.

Vera is opgegroeid in een christelijk gezin, waarvan de waarden haar inspireren om goed te doen voor de medemens. Ze benadrukt haar liefde voor God, familie en Moldavië, en door hun inspanningen hopen zij en haar familie een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land.

Op naar Scandinavië
Na enkele mooie ervaringen in Spanje, Duitsland en België is Moreller vastbesloten, na uitbreiding van het areaal en de bouw van een eigen pakstation, langdurige relaties aan te gaan met klanten in Europa. "Misschien wel Scandinavië", zegt Vera. "In Noorwegen of Zweden zijn de prijzen goed en het kersenseizoen begint daar wanneer het onze ten einde is. Het afzetvenster klopt dus ook. Enige jaren terug waren we er op bezoek bij een retailer. We hadden een aantal kilo's kersen mee in een koelkastje. Op de kwaliteit hadden ze helemaal niets aan te merken, alleen kunnen we vooralsnog niet voldoende volumes leveren om daar in te tekenen op een programma. Maar dat komt wel", besluit Vera vastberaden.

Moreller is GlobalGAP en GRASP gecertificeerd en zal aanwezig zijn op de komende Fruit Attraction in Madrid. Je vindt het bedrijf op de gezamenlijke stand van branchevereniging Moldova Fruct (stand 10D18).

Voor meer informatie:
Vera Ciobanu
Moreller Ltd
Chisinau (Moldavië)
Tel: +373 680 444 86
[email protected]
https://moreller.md/