Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Retailverpakking op basis van gebruikte frituurolie

Frietproducent Lamb Weston lanceert een nieuwe retailverpakking voor haar aardappelproducten (zoals Twister Fries en Potato Dippers) op basis van gebruikte frituurolie. De duurzame verpakking bestaat voor 60% uit bio-circulair plastic en is 20% dunner, samen goed voor een 30% lagere CO2-uitstoot dan haar vorige Europese retailverpakking. Door de nieuwe producten te snijden van aardappels met schil, gebruikt Lamb Weston nu ook 6% meer van iedere verwerkte aardappel.

Lamb Weston EMEA, met een hoofdkantoor in Breda en zes fabrieken in Europa, ontwikkelde de nieuwe retailverpakking, gemaakt van Polyethyleen (PE), samen met chemiebedrijf SABIC en verpakkingsbedrijf OPACKGROUP. "Gebruikte frituurolie werd voorheen gebruikt als biodiesel en nu dus ook als grondstof voor bio-circulair plastic", zegt Jolanda Dings, Director Sustainability External Relations bij Lamb Weston. "Voor ons zijn dit soort duurzame innovaties belangrijk. De nieuwe retailverpakking toont ons commitment op het gebied van verduurzaming."

Focus op circulariteit
Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie van Lamb Weston. Het bedrijf geeft 99% van haar restromen een nuttige bestemming. Zo verwerken zij de aardappelen die ongeschikt zijn voor friet en de reststukjes uit het snijproces tot gedroogde aardappelvlokken, die gebruikt worden als ingrediënt voor het maken van gnocchi, gevormde chips en sauzen. Aardappelzetmeel dat vrijkomt bij het snijden dient als voedzaam ingrediënt voor andere soorten consumenten- of diervoeding. Dings: "Al sinds 2011 focussen we op circulariteit. Dit geven wij onder meer vorm door zoveel mogelijk van de aardappel te gebruiken en door minder te verspillen in de keten. Daarnaast worden onze reststromen waar mogelijk gebruikt als voeding voor mensen en dieren of toegepast als biobased materialen, zoals dit bio-circulair plastic."

Eerste wereldwijde duurzaamheidsrapport
Sinds 2010 brengt Lamb Weston EMEA elke twee jaar een duurzaamheidsverslag uit. Eind juni publiceerde Lamb Weston haar eerste wereldwijde Sustainability Report over boekjaar 2023. Daaruit blijkt onder andere dat het bedrijf in het afgelopen jaar haar voedselverspilling in Europa met 4,5% heeft verminderd ten opzichte van 2020. Ook zijn de Europese verpakkingen al volledig recyclebaar én is Lamb Weston de enige aardappelverwerker die in haar Europese fabrieken palmolievrij is. "Het succes van de nieuwe verpakking sluit aan bij ons streven om onze voedselverspilling te halveren, onze CO2-uitstoot te verkleinen, minder en/of betere verpakking te gebruiken en te werken aan een meer circulaire productie per 2030", aldus Dings.

Inspelen op consumentenvoorkeur
Sebastiaan Besems, VP Commercial EMEA bij Lamb Weston licht toe: "Distributeurs, retailers en consumenten zijn zich steeds bewuster geworden van hun impact op het milieu en tonen een groeiende voorkeur voor duurzamere verpakkingen. We hebben op deze trend ingespeeld met deze nieuwe verpakking, die de ecologische voetafdruk van onze retailverpakking met 30% vermindert, wat aansluit bij de verwachting van de consument dat producten en merken zo milieuvriendelijk mogelijk zijn."

Voor meer informatie:
Lamb Weston
+31 88 00 33 200
[email protected]
www.lambweston.eu

Publicatiedatum: