Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse pistacheteelt floreert ondanks klimaatuitdagingen

In Spanje weerspiegelt de verschuiving naar de pistacheteelt de aanpassing aan de toenemende droogte. Telers zoals Garcia, die een teeltbedrijf van 26 hectare in Manzanares, Castilla-La Mancha, heeft, zijn overgestapt van minder veerkrachtige gewassen zoals wijn en granen naar pistachenoten. Sinds hij in 2007 zijn eerste pistachebomen plantte, oogst Garcia nu jaarlijks tussen de 10 en 20 ton. Dit draagt bij aan de positie van Spanje als de op drie na grootste pistacheleverancier ter wereld, na de Verenigde Staten, Iran en Turkije.

Pistachebomen, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komen, zijn zeer geschikt voor het Spaanse klimaat en verdragen hete, droge zomers en koude winters. Het areaal pistachebomen in Spanje is tegen 2024 uitgebreid tot 79.000 ha, een bijna vervijfvoudiging sinds 2017. Regio's zoals Castilla-La Mancha, Extremadura en Andalusië zijn koplopers in de teelt, ondanks de problemen met waterschaarste die nog worden verergerd door de klimaatverandering.

Volgens Mario Gonzalez-Mohino, een landbouwingenieur en directeur van Pistacho Pro, zijn pistachenoten, die oorspronkelijk uit woestijngebieden komen, goed aangepast aan het veranderende klimaat van Spanje. Nu Spanje de warmste augustus ooit heeft genoteerd en projecties suggereren dat 2024 een van de warmste jaren zou kunnen zijn, wordt de veerkracht van het gewas steeds waardevoller. De huidige Spaanse teelt nadert de 9.000 ton per jaar en er wordt een snelle groei verwacht naarmate de nieuw aangeplante bomen volwassen worden.

Coöperatie Pistamancha, die 51 pistache teeltbedrijven omvat, reageert op de sterke marktvraag door te investeren in een nieuw pakstation voor het sorteren, pellen en drogen van pistachenoten, met als doel het verwerken van een miljoen kilo per jaar. Ondanks de snelle groei van de sector is de bezorgdheid over overproductie minimaal, omdat de binnenlandse vraag nog steeds groter is dan het aanbod en de meeste pistachenoten in Spanje worden geïmporteerd.

Garcia benadrukt het geduld dat nodig is in de pistacheteelt en wijst op de jarenlange investeringen die vereist zijn voordat rendabele opbrengsten worden behaald. Dit langetermijnperspectief onderstreept het potentieel van het gewas voor duurzame inkomsten te midden van de veranderingen in de Spaanse land- en tuinbouw.

Bron: France 24

Publicatiedatum: