De Turkse pistacheoogst voor het verkoopseizoen 2024/25 zal naar verwachting een nieuw record bereiken, dankzij verschillende factoren. Hogere teeltvolumes en grotere overdrachtsvoorraden zullen naar verwachting voor het eerst leiden tot aanzienlijke exportvolumes van Turkse pistachenoten. Terwijl de teelt van noten in Turkije blijft groeien, zal het land ook aanzienlijke hoeveelheden amandelen en walnoten importeren in 2024/25 om te voldoen aan de aanhoudende vraag van consumenten. De import van noten uit de VS wordt echter belemmerd door een invoerheffing van 10%. Ondanks deze extra heffing en de toenemende concurrentie blijven de Verenigde Staten een van de belangrijkste leveranciers van walnoten, amandelen en pistachenoten aan Turkije.
Pistachenoten
De Turkse teelt van pistachenoten zal in 2024/25 naar verwachting meer dan verdubbelen ten opzichte van vorig jaar, tot een recordhoogte van 385.000 ton. Deze stijging is te danken aan verschillende factoren, met name dat dit jaar wordt beschouwd als een "on-year" in de cyclus van de pistacheteelt. De groei van de teelt is ook gerelateerd aan een toename van het aantal dragende bomen, hogere opbrengsten naarmate de bomen hun optimale draagleeftijd bereiken, en gunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen.
Voor 2024/25 wordt een jaar-op-jaar hogere consumptie van 235.000 ton verwacht, wat voortkomt uit de verwachte toename van de binnenlandse pistacheteelt en de verwachting dat handelaren hun recordvoorraden zoveel mogelijk willen benutten.
Amandelen
De amandeloogst voor 2024/25 zal naar verwachting marginale groei vertonen ten opzichte van het voorgaande jaar, met een opbrengst van 27.000 ton. Deze verwachte stijging is vooral te danken aan een toename van het aantal dragende bomen en gunstige weersomstandigheden. Hoewel er aanvankelijk zorgen waren over een vroege bloei door hogere temperaturen in de belangrijkste teeltgebieden, maakten telers zich vooral zorgen over mogelijke vorstschade in februari en maart. Tijdens deze periode waren er echter zachte weersomstandigheden, en er werd geen schade gerapporteerd. De warme zomertemperaturen en de vroege bloei leidden ertoe dat de amandeloogst dit jaar enkele weken eerder begon, in augustus, in Adiyaman en Manisa, de twee grootste provincies van Turkije waar amandelen worden geteeld.
De consumptie van amandelen voor 2024/25 zal naar verwachting iets hoger liggen dan een jaar eerder, op 53.000 ton. De groei zal worden getemperd door de hoge prijzen voor amandelen, een van de duurste noten op de markt, en de moeilijke economische omstandigheden in het land.
Walnoten
Voor 2024/25 wordt de walnootoogst geraamd op 67.000 ton, wat gelijk is aan de herziene schatting van vorig jaar. Hoewel het aantal dragende bomen dit jaar is toegenomen, bleef de verwachte groei van de teelt uit door warmer dan normale weersomstandigheden in juni en juli, evenals hagelschade in verschillende delen van het land. Deze weersomstandigheden kunnen een negatieve impact hebben op de kwaliteit van de walnoten.
De prognose voor de walnootconsumptie in 2024/25 is, vergeleken met het herziene cijfer van vorig jaar, iets naar beneden bijgesteld tot bijna 133.000 ton. Verwacht wordt dat de consumptie licht zal dalen door de slechte macro-economische omstandigheden in het land. Afhankelijk van het jaar komt ongeveer 40 tot 50 procent van de totale walnootconsumptie uit binnenlandse teelt. Aangezien de prijzen van walnoten in zowel Turkse lira als Amerikaanse dollar van jaar tot jaar zijn gestegen, wordt een verdere daling van de consumptie verwacht ten opzichte van vorig jaar.
Hazelnoten
Turkije is de grootste teler en exporteur van hazelnoten ter wereld, goed voor ongeveer 60-70% van de wereldwijde teelt en ongeveer 70-75% van de wereldexport. Volgens de prognoses zal de oogst in 2024/25 op jaarbasis toenemen tot 675.000 ton. Andere marktbronnen voorspellen dat de oogst zelfs nog hoger zal liggen. De algemene consensus onder marktspecialisten is echter dat de oogst op jaarbasis zal stijgen, maar waarschijnlijk onder deze optimistische voorspellingen zal blijven.
Klik hier om het volledige rapport te lezen.
Bron: USDA