Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grow Deutschland

De voordelen van houten verpakkingen

Door verschillende crises, zoals corona en inflatie, is duurzaamheid wat naar de achtergrond verschoven, evenals het onderwerp houten verpakkingen. "Duurzaamheid blijft echter onze verantwoordelijkheid, en hout is de enige toekomstgerichte optie. Het is tenslotte de enige hernieuwbare grondstof in de verpakkingsindustrie die 100 procent biologisch afbreekbaar, recyclebaar of CO2-neutraal is wat betreft energieterugwinning," zei Uwe Groll, al vele jaren Managing Director van GROW Germany, tijdens zijn presentatie op de DOGK in Düsseldorf.

GROW Duitsland maakt deel uit van GROW International, de overkoepelende organisatie voor fabrikanten van lichtgewicht verpakkingen gemaakt van hout uit Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. GROW opereert als een open organisatie zonder verkooptaken en werd opgericht als reactie op de verpakkingsverordening. "Tegenwoordig is houtrecycling in Europa marktgestuurd en gebaseerd op de sterke vraag naar gerecyclede houtsnippers en biomassa. Er bestaat een uitgebreid netwerk van recyclingcentra en -bedrijven. In Duitsland wordt jaarlijks ongeveer tien miljoen ton afvalhout gerecycled. Elke lege krat is dus geen afval, maar maakt deel uit van de kringloop," aldus Groll. Verwarming met hout is bovendien broeikasgasneutraal en kan plaatsvinden in een gesloten koolstofkringloop, terwijl de verbranding van fossiele brandstoffen extra, klimaatschadelijke CO₂ uitstoot.

"Hout is de ideale verpakkingsoplossing voor het transport van groenten en fruit over langere afstanden, dankzij de goede ventilatie en het natuurlijke microklimaat. Het is bovendien niet nodig om vocht op de POS te sproeien om de versheid te behouden, omdat hout van nature het vocht balanceert." Een ander voordeel is het uiterlijk van hout, dat sterk wordt geassocieerd met natuurlijke producten, waardoor het bijdraagt aan een aantrekkelijkere presentatie van groenten en fruit. "Het is geen toeval dat oplossingen met een houten uitstraling ook steeds vaker opduiken bij plastic en kartonnen verpakkingen."


Uwe Groll op de DOGK in Düsseldorf dit jaar.

Duurzaam en eigentijds
In het kielzog van de nieuwe EU-verpakkingsverordening PPWR, die gericht is op het verminderen van de milieu-impact van verpakkingen, verwacht Groll dat hout weer belangrijker zal worden. "De PPWR schrijft gesloten kringlopen voor, en hout biedt hier een unieke oplossing. Een formele verplichting tot cascadegebruik, waarbij een grondstof via verschillende recyclingstadia wordt gebruikt en uiteindelijk voor energieterugwinning wordt ingezet, zou naar mijn mening bijzonder belangrijk zijn."

Tijdens de afsluitende discussieronde ging Groll in op de vraag in hoeverre houten kratten in de praktijk kunnen worden gecombineerd met geautomatiseerde picksystemen, die steeds gebruikelijker worden in grote distributiecentra. "Gestandaardiseerde houten kratten worden automatisch in grote hoeveelheden geproduceerd en kunnen daarom ook automatisch worden gepickt. Er zijn zelfs hybride oplossingen voor het gemengd picken van houten en kunststof kratten."

Voor meer informatie:
Uwe Groll
GROW Verein für umweltfreundliche Holzverpackungen e.V.
Hauptstraße 98
67133 Maxdorf, Duitsland
Tel: +49 6237 929593
[email protected]
www.grow-deutschland.de

Publicatiedatum: