Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-serie - deel 9

Fruct Grup exporteert druiven en pruimen vooral naar grossiers

Ervaring in internationaal wegtransport als bruggetje naar de export en uiteindelijk ook de teelt van fruit. Al is het niet meteen een voor de hand liggende keuze, het is ook geenszins een ondenkbare. Iurie Dogotar, oprichter en CEO van het Moldavische Mistin Com, creëerde na vijf jaar logistieke expertise in 2008 dochterbedrijf Fruct Grup, dat – zoals de naam al doet vermoeden – de handel in fruit als belangrijkste activiteit had. Sinds enkele jaren is daar ook de teelt bijgekomen.

"Naast een pruimenboomgaard van ruim 20 hectare hebben we nu ook een even groot perceel waar druiven van het Moldova ras op groeien. We hebben het vorig jaar aangekocht", vertelt sales manager Dumitru Tiltu. "Momenteel bestaat 80% van de activiteiten van Mistin Com uit de export van fruit, de rest is vervoer over de weg van andere goederen. Het plan is om de teelt en export van fruit volledig onder te brengen in Fruct Grup, waarbij het moederbedrijf zich zal kwijten van de taak om die veilig op bestemming te krijgen. We beschikken daarvoor over een eigen wagenpark en chauffeurs."


Druiven van het Moldova ras

Bureaucratische belemmeringen
Op het pas aangekochte druivenperceel zullen de ranken worden gerooid en vervangen door jonge planten, ook van het Moldova ras. "Dat zal gebeuren inclusief een irrigatiesysteem. Druppelirrigatie is veel efficiënter en zuiniger en zal ons toelaten de gewassen van voldoende water te voorzien, aangezien waterbeschikbaarheid toch een issue wordt. Het reservoir waar we uit putten is niet altijd afdoend en om de ondergrondse lagen aan te spreken is autorisatie van overheidswege nodig. En daar wringt de bureaucratische schoen soms", legt de sales manager uit.

"Dit jaar zijn onze eigen druiven dus eerder aan de kleine kant, want de planten zijn verouderd en ze hebben niet genoeg water gekregen. Naast heraanleg van dit perceel plannen we elders bijkomend een vijftiental hectare aan te planten in pergola. Het uiteindelijke doel is om overwegend fruit van eigen teelt op de markt te brengen, zowel Moldova druiven als Stanley en President pruimen. Alle handelingen zullen onder onze controle vallen, van de teelt over het sorteren tot het transport."

Voor opslag, sorteren en verpakking huurt Fruct Grup momenteel nog faciliteiten 35 km noordwaarts, dicht bij de hoofdstad. "We willen het pand evenwel kopen, het zal onze kostenstructuur mettertijd omlaag brengen. Voor pruimen en druiven hebben we deze maand september overigens al een eigen sorteerlijn in gebruik genomen", aldus Dumitru.

Inkoop bij andere telers
Vorig jaar heeft Fruct Grup 1.950 ton druiven en 1.030 ton pruimen geëxporteerd, vooral naar de groothandel in Polen en Duitsland. "Dit seizoen verwachten we bovendien ruim 4.500 ton appelen, voornamelijk Golden, Gala en Red Chief, naar het buitenland te verzenden. Die betrekken we bij andere telers die we zorgvuldig selecteren op naleving van kwaliteitseisen. Vroeger deden we ook export naar het Midden-Oosten, nu ligt dat wat moeilijker. We hebben de voorbije zomer zelfs een zestal auto's kunnen vullen met Kordia en Ferrovia kersen bestemd voor Italië, Spanje en Duitsland. Maar het kersenseizoen is niet van een leien dakje gelopen. Door zware regenval – het komt gemiddeld toch eens in de vier jaar voor – hebben we wat cracking gezien in het begin van ons seizoen. Over beschermende netten beschikken wordt onontbeerlijk."

Dat de focus van Fruct Grup in de toekomst op export van druiven en pruimen van eigen teelt zal komen te liggen, weerhoudt het bedrijf er niet van te dromen van het aanbieden van agrotoerisme. De percelen liggen immers ingesloten in een bosrijk gebied, zodat vertoeven in de natuur kan worden gecombineerd met activiteiten op een teeltbedrijf.

Fruct Grup bevindt zich in de laatste fase van het behalen van de GlobalGAP-certificering en is standhouder op de komende Fruit Attraction in Madrid. Je vindt het bedrijf op de gezamenlijke stand van branchevereniging Moldova Fruct (stand 10D18).

Voor meer informatie:
Dumitru Tiltu (sales manager)
Fruct Grup Ltd
str. Moara Rosie 5A
Chisinau (Moldavië)
Mob: +373 69110660
[email protected]
https://fructgrup.com/

Publicatiedatum: