Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kasgroenteseizoen in Almeria gestart met hoge prijzen en grote vraag

Het kasgroenteseizoen in Almeria is begonnen met hoge prijzen door de grote vraag. Het planten van sommige gewassen is uitgesteld om plagen te voorkomen, waardoor het aanbod nog steeds beperkt is.

"De orders in Almeria stromen dit seizoen erg snel binnen. Normaliter zouden we pallets verzenden in plaats van volledige vrachtwagens. Dit was totaal onverwacht en heeft ons allemaal verrast," zegt Virginia Artero, verkoopdirecteur van Nationwide Produce España.

Hoewel de prijzen zich reguleren naarmate de teelt geleidelijk toeneemt, zijn producten zoals aubergine en courgette begonnen met bijzonder hoge prijzen. "Courgette heeft nog steeds hoge prijzen voor deze tijd van het jaar, vergelijkbaar met de kerstperiode, ondanks dat er nog wat lokale productie is in het Verenigd Koninkrijk en andere Centraal-Europese landen."

Over het algemeen zijn telers voorzichtiger geweest met het planten en hebben ze dit jaar later geplant om de verspreiding van plagen tijdens de heetste periode van de zomer te voorkomen. "Degenen die courgettes en aubergines op de gebruikelijke tijdstippen zijn blijven planten, hebben geprofiteerd van de hoge prijzen voor deze producten," zegt Virginia.

"De prijzen passen zich aan naarmate de volumes toenemen. Echter, aangezien het aanbod nog beperkt is, kunnen de prijzen weer stijgen zodra een grote supermarktketen begint in te kopen. Sommige ketens blijven inkopen uit andere landen zoals Nederland, gecombineerd met onze eerste leveringen, omdat we nog niet genoeg volume hebben om de volledige Europese distributie te dekken," legt zij uit.

Tomaat blijft qua volume het op één na meest geëxporteerde product van Spanje, na paprika. "De variëteiten zoals ronde tomaten, pruimtomaten en losse cherrytomaten zijn bijna verdwenen uit de kassen van Almeria door de opkomst van de Marokkaanse tomaat. In plaats daarvan is er meer focus op trostomaten, pruimcherrytomaten, gele cherrytomaten en vooral specialiteiten," vertelt de verkoopdirecteur van Nationwide Produce España.

"De seizoenen zijn cyclisch en we hebben de neiging om terug te keren naar het begin. We hebben twee slechte jaren gehad, gevolgd door twee zeer goede jaren waarin Marokko problemen had met zijn gewassen en de Nederlandse tomaat te lijden had onder de hoge energiekosten. Nu de energiekosten in de Nederlandse kassen zijn gedaald en Marokko de volumes weer kan verhogen dankzij ontzilt water, moeten we voorzichtig zijn. De tomatenmarkt wordt sterk beïnvloed door de acties van onze concurrenten," zegt Virginia Artero.

"Het is ook goed om te onthouden dat, net zoals veel Europese ketens zich de afgelopen jaren volledig tot Marokko hebben gewend als leverancier vanwege de prijs, de mislukte leveringen van vorig jaar sommige ketens hebben doen heroverwegen. Ik denk dat er een balans moet zijn in de inkoop en dat service niet moet worden opgeofferd om het goedkoopste product te krijgen," voegt zij eraan toe.

"Ik verwacht een goed seizoen voor groenten. We dachten dat de hitte van deze zomer de gewassen zou beschadigen, maar dat is uiteindelijk niet het geval geweest. We hopen dat de stabiliteit in de teelt ook zal worden weerspiegeld in een stabiele vraag en stabiele prijzen van de grootschalige Europese retailhandel", besluit Virginia Artero.

Voor meer informatie:
Virginia Artero
Nationwide Produce PLC
Tel.: +34 950 483 026
[email protected]
www.nationwideproduce.com

Publicatiedatum: