Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Commissie wil invoering ontbossingsverordening jaar uitstellen

De Europese Commissie heeft woensdag 2 oktober aanvullende richtsnoeren en een sterker internationaal samenwerkingskader gepresenteerd om mondiale belanghebbenden, lidstaten en derde landen te ondersteunen bij hun voorbereidingen voor de uitvoering van de ontbossingsverordening van de Europese Unie. Gezien de feedback van internationale partners over hun stand van de voorbereidingen stelt de Europese Commissie ook voor de betrokken partijen extra tijd te geven om zich voor te bereiden.

Wanneer het Europees Parlement en de Europese Raad met het voorstel van de Europese Commissie instemmen, wordt de wet van toepassing op 30 december 2025 voor grote ondernemingen en op 30 juni 2026 voor micro- en kleine ondernemingen. Aangezien alle implementatie-instrumenten technisch klaar zijn, kunnen de extra 12 maanden dienen als een geleidelijke invoeringsperiode om een goede en effectieve implementatie te waarborgen.

De richtsnoeren die de Europese Commissie heeft opgesteld zullen bedrijven en handhavingsautoriteiten extra duidelijkheid verschaffen om de toepassing van de regels te vergemakkelijken. Er worden meer details gegeven over de functies van het informatiesysteem, actualiseringen van sancties en verduidelijkingen van kritieke definities zoals 'bosdegradatie', 'exploitant' in het toepassingsgebied van de wet en 'in de handel brengen'. Er zijn ook verdere richtsnoeren inzake traceerbaarheidsverplichtingen.

De richtsnoeren zijn onderverdeeld in 11 hoofdstukken die een breed scala aan kwesties bestrijken, zoals wettigheidsvereisten, toepassingstermijn, landbouwgebruik en verduidelijkingen van de productomschrijving. Dit alles wordt ondersteund door tastbare scenario's. Daarnaast is een lijst opgesteld met meer dan 40 nieuwe aanvullende antwoorden op veel gestelde vragen.

Veel meer informatie is te vinden via de website die voor de Europese ontbossingsverordening is opgezet.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: