Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maar regen nodig om export op gang te brengen

Griekse citroengaarden gespaard door bosbranden

De verwoestende bosbranden in Korinthië, waarbij tot nu toe twee mensen zijn omgekomen, hebben de plaatselijke citroenboomgaarden intact gelaten. Deze boomgaarden zijn erg belangrijk voor de Griekse citroensector. Zowel Korinthië als de aangrenzende regio Aigialia, de belangrijkste teeltgebieden voor citroen in Griekenland, hebben echter dringend regen nodig om een goede oogst te garanderen en te beginnen met de export, die al had moeten beginnen.

Volgens Dimitris Douvis, eigenaar van het verpakkingsbedrijf Douvis Lemons uit Korinthië, is deze abnormale situatie veroorzaakt door een gebrek aan opslagfaciliteiten voor regenwater, in combinatie met de droge zomer. "Op dit moment leveren de citroenboomgaarden niet de hoeveelheden die ze onder normale omstandigheden zouden kunnen produceren. Aigialia levert iets meer citroenen dan Korinthië, maar in beide regio's zien we zeer lage volumes," aldus de Griekse verpakker. Daarnaast zijn er kwaliteitsproblemen: "Door de hoge temperaturen hebben we aanzienlijke problemen met spint. Er zijn veel gevallen van bomen met fruit dat onaanvaardbaar is voor de markt, en we kunnen daar niets aan veranderen."

De weinige citroenen die tot nu toe zijn geoogst, worden uitsluitend op de binnenlandse markt verkocht. De prijzen die aan de Griekse telers worden betaald voor de beperkte hoeveelheid conventionele citroenen schommelen tussen de 0,80 en 0,90 euro per kg, terwijl de prijzen voor biologische citroenen ongeveer 0,10 tot 0,15 euro per kg hoger liggen. Ze ondervinden echter sterke concurrentie van Turkse citroenen, die op dit moment voor dezelfde prijs worden aangeboden op de centrale groente- en fruitmarkt van Thessaloniki. Griekse citroenverkopers klagen dat de Turkse citroenen, hoewel goedkoper, niet voldoen aan de kwaliteitsnormen die voor Griekse producten gelden. "We zien elk jaar dat citroenen frauduleus worden geïmporteerd uit Turkije, zonder te voldoen aan de residuregels die ons zijn opgelegd. Ze worden geïmporteerd zonder inspectie," zegt Douvis.

De begindatum van de export blijft onbekend
Het is zeker dat de export van Griekse citroenen al laat is, maar de Griekse verpakker kan niet bevestigen wanneer deze zal beginnen. Hij benadrukt dat het weer de beslissende factor zal zijn: "Het hangt ervan af of het gaat regenen of niet. De bomen zitten vol met bijna twee keer zoveel fruit als vorig jaar, maar om het potentieel te realiseren is regen essentieel. Anders zullen deze vruchten geen grote afmetingen krijgen. Vanaf het moment dat het regent hebben we 15 dagen nodig voor het fruit om het juiste kaliber te bereiken. We hopen dat we vanaf 20 oktober de eerste grote partijen Interdonato kunnen leveren aan de internationale markten."

Voor meer informatie:
Dimitris Douvis
Douvis Lemons
Tel: +30 27433 01526
Mob: +30 69443 78402
[email protected]
https://douvislemons.gr/

Publicatiedatum: