Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Braziliaanse citrusoogst getroffen door droogte en citrus greening

Op 10 september kondigde Fundecitrus een herziening aan van zijn raming voor de citrusoogst van 2024/25 in de regio São Paulo en west-zuidwest Minas Gerais in Brazilië. De nieuwe schatting is vastgesteld op 215,78 miljoen kartons, wat een daling van 7,1% betekent ten opzichte van de raming van mei. Dit cijfer toont ook een daling van 29,8% vergeleken met de oogst van 307,22 miljoen kartons in het vorige seizoen. Deze aanpassing wordt toegeschreven aan een kleinere vruchtgrootte en een hogere vruchtval, verder verergerd door de warme en droge weersomstandigheden in het gebied. Tussen mei en augustus 2024 viel er slechts 64 millimeter regen in de citrusengordel, wat 54% minder is dan het historische gemiddelde.

De ongunstige weersomstandigheden hebben geleid tot een versnelde rijping van de sinaasappelen, waardoor telers de oogst eerder dan normaal moeten beginnen om de gevolgen van citrus greening te beperken. Een marktbron die tijdens een oogsttour in Brazilië sprak, zei tegen Expana: "In geen enkel veld hebben we bomen gezien die niet zijn aangetast door citrus greening." Fundecitrus meldde dat medio augustus ongeveer 45% van de oogst was binnengehaald, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 30% in voorgaande jaren.

Ondanks deze uitdagingen heeft de sinaasappelsapmarkt enige stabiliteit gezien tijdens de huidige oogst. De verwerkers zijn actief bezig met het verwerken van fruit tot in september, waardoor er een evenwicht is tussen vraag en aanbod, hoewel de prijzen op een historisch hoog niveau liggen. De Expana Benchmark Price (EBP) voor Braziliaans sinaasappelsap geleverd aan de EU staat op $7.000 per ton, wat een stijging van 55% betekent ten opzichte van vorig jaar. Marktbronnen vrezen echter dat de vraag het aanbod zal overtreffen naarmate het seizoen vordert, wat kan leiden tot tekorten vóór de volgende oogst. Dit scenario zou supermarkten kunnen dwingen om de prijzen te verhogen, aangezien bestaande contracten met Europese retailers aflopen.

Bron: Mintec

Publicatiedatum: