Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Na de pandemie is de interesse in passiefruit en physalis toegenomen"

Bepaalde exotische fruitsoorten bewegen zich nog steeds in een nichemarkt, vooral in Europa, waar de hoge prijs van deze producten de afzet beperkt tot bepaalde sectoren zoals de horeca en premium supermarktketens. María Paulina Pérez, sales manager van Caribbean Exotics, wijst er echter op dat na de pandemie de belangstelling voor de consumptie van fruit is toegenomen, wat kansen biedt voor de export van passiefruit en physalis."

Caribbean Exotics, met 38 jaar ervaring in het vak, exporteert naast passiefruit en physalis ook vele andere exotische producten uit Colombia, zoals granadilla, tamarillo en geel dragonfruit. Elke week verzendt het bedrijf tussen de 20 en 25 ton passiefruit en 35 à 40 ton physalis naar het buitenland. Voor de maanden november en december wordt een toename van het aanbod van minstens 10% verwacht. "Europa blijft een van de belangrijkste markten voor beide fruitsoorten. Physalis doet het ook steeds beter op de Amerikaanse markt, maar voor passiefruit gelden er nog steeds wettelijke beperkingen", aldus María Paulina.


Teeltlocatie

"De vraag is in Europa vooral sterk tijdens de wintermaanden, wanneer de lokale fruitteelt afneemt en consumenten op zoek gaan naar geïmporteerd product", voegt María Paulina toe.

"Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor Caribbean Exotics. De verandering van de seizoenen beïnvloedt de teeltcycli. Daarnaast hebben extreme weersomstandigheden, zoals vorst en langdurige droogte, de oogst en prijzen van vorig jaar beïnvloed. De opbrengst van met name physalis was veel kleiner. Een andere uitdaging is de strenge kwaliteitscontrole in de havens, waar containers worden geïnspecteerd om drugssmokkel te voorkomen, wat een extra risico toevoegt aan de export", zegt María Paulina.


Een team van oogstmedewerkers

Caribbean Exotics gebruikt biologisch afbreekbare suikerrietverpakkingen voor physalis en zakken met gecontroleerde atmosfeer voor passiefruit. Het bedrijf beschikt over certificeringen zoals GlobalGAP en Fairtrade. "Voor elke kilo die wordt geëxporteerd, gaat een premie van 10 dollarcent rechtstreeks naar de telers. Hierdoor kunnen ze investeren in verbeteringen van hun gewassen, onderwijs en leefomstandigheden", legt María Paulina uit.

"En met een druppelirrigatiesysteem hebben we het waterverbruik teruggebracht van 15 liter per plant tot slechts 3 liter per dag. De impact op het milieu wordt zo veel mogelijk beperkt", besluit María Paulina.

Caribbean Exotics is standhouder op de komende Fruit Attraction in Madrid (stand 4D04, bij ProColombia).

Voor meer informatie:
María Paulina Pérez (sales manager)
Caribbean Exotics
Tel: +57 314 8903796 (Colombia)
[email protected]
www.caribbeanexotics.com

Publicatiedatum: