Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
71e International Potato Autumn Fair

"Zorgen over de steeds restrictievere politieke richtlijnen"

De 71e Internationale Aardappel Najaarsbeurs, georganiseerd door de Duitse Aardappel Handelsvereniging (DKHV), bracht op 1 oktober vertegenwoordigers van de gehele aardappelsector samen in Hamburg. DKHV-voorzitter Thomas Herkenrath verwelkomde eregasten, deelnemers, de aanwezige pers en exposanten. Hij bedankte de 17 exposerende bedrijven voor hun grote belangstelling en betrokkenheid. Heidekartoffelkönigin Paula I en staatsraadslid Andreas Rieckhof van het ministerie van Economie en Innovatie van de Vrije Hanzestad Hamburg verwelkomden vervolgens de 140 deelnemers.

Christoph Endres, computerwetenschapper en AI-onderzoeker, hield een keynote speech getiteld "De digitale oogst beschermen tegen plaagdieren: Cybersecurity in the potato trade" benadrukte het toenemende belang van cybersecurity in de gedigitaliseerde toeleveringsketen en het handelsproces. Hij benadrukte dat de dreiging van cyberaanvallen ook in de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie aanzienlijk toeneemt. De presentatie bood waardevolle inzichten in typische bedreigingsscenario's voor de aardappelhandel en praktische tips voor het beveiligen van gevoelige gegevens en systemen. Met name de nieuwe EU-richtlijn voor het waarborgen van een hoog niveau van netwerk- en informatiebeveiliging (NIS-2), die vanaf 18 oktober veel bedrijven zal verplichten om preventieve beveiligingsmaatregelen te nemen, stimuleerde intensieve discussies. Het onderwerp kenmerkte niet alleen de daaropvolgende vraag- en antwoordsessie, maar was ook het onderwerp van levendige discussies gedurende de rest van de avond.


Van links naar rechts: DKHV-directeur Sebastean Schwarz, Heidekartoffelkönigin Paula I, staatsraadslid Andreas Rieckhof van het ministerie van Economie en Innovatie van de Vrije Hanzestad Hamburg en DKHV-voorzitter Thomas Herkenrath.

Veeleisende randvoorwaarden
De najaarsbeurs wordt beschouwd als een belangrijke barometer voor het sentiment in de aardappelsector. De algemene stemming was over het algemeen positief dankzij de voorspelde grote oogst van 12,7 miljoen ton aardappelen, maar er zitten nog steeds veel aardappelen in de grond en onzekerheden zoals weersinvloeden, ziektedruk en kwaliteitsproblemen kunnen de verkoopbare hoeveelheid nog steeds verminderen. DKHV-voorzitter Herkenrath bedankte alle leden, wiens inzet het actieve leven van de vereniging überhaupt mogelijk maakt. "De omstandigheden voor de aardappelteelt waren dit jaar extreem uitdagend. In het voorjaar viel er al ongewoon veel regen in heel Duitsland. Op sommige plaatsen was de grond zo lang nat dat de laatste pootwerkzaamheden pas half juni konden worden afgerond."

Desondanks werden veel knollen succesvol geplant onder optimale omstandigheden. Herkenrath: "In sommige regio's werden gebieden ernstig beschadigd door overstromingen en aanhoudende regenval. Het natte weer in het voorjaar, dat tot ver in mei aanhield, leidde in het hele land tot een verhoogde druk van ziekten, met name Phytophthora. We maken ons zorgen over de steeds restrictievere politieke richtlijnen voor gewasbescherming, die het steeds moeilijker maken om ziekten en plagen te bestrijden. Lange tijd werd een aardappeloogst verwacht die vergelijkbaar was met die van vorig jaar, ondanks een toename van het areaal met 9 procent."

Enorme opbrengstverschillen tussen de teeltregio's
De opbrengsten die zijn vastgesteld op representatief geselecteerde steekproefgebieden voor de Speciale Oogst- en Kwaliteitsbeoordeling (BEE) van het BMEL gaan echter uit van een recordaardappeloogst van 12,7 miljoen ton met een berekende opbrengst van ongeveer 44 ton per hectare. "Het BMEL wijst er zelf op dat dit cijfer nog kan veranderen. Dit is deels te wijten aan het feit dat tot nu toe slechts 46% van de bijna 700 monstergebieden zijn geanalyseerd. Aangezien er naast deze gebieden nog veel meer gebieden moeten worden gerooid, is het in dit stadium nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen over de algehele situatie wat betreft oogstvolume en beschikbare kwaliteiten. De regionale verschillen tussen de opbrengsten zijn ook enorm. Deze brutowaarde zegt daarom weinig over de werkelijke oogstverwachtingen voor de afzonderlijke gebruiksrichtingen. Uiteindelijk zijn de kwaliteit en stabiliteit van onze voorraden doorslaggevend voor de hoeveelheden die de komende maanden beschikbaar zullen zijn voor de afzet," zegt Herkenrath.

De focus ligt nu op de Internationale Berlijnse Aardappelavond op 4 februari 2025 in Berlijn, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Meer informatie is te vinden op
www.dkhv.org

Publicatiedatum: