Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

France Food wil kastanje- en notensector nieuw leven inblazen

France Food, een bedrijf dat zich sinds 1978 toelegt op de teelt en afzet van zachtfruit, heeft onlangs Fruits Rouges du PĆ©rigord overgenomen. Het is een kans om de kernactiviteit te versterken, maar ook om een nieuwe sector te betreden: die van kastanjes en noten.

De kastanje-, walnoten- en hazelnotensector, die het in het zuidwesten van Frankrijk al enkele jaren moeilijk heeft, nieuw leven inblazen, dat is de uitdaging waar dit familiebedrijf voor staat. "We willen onze ervaring aanwenden om deze sector te ontwikkelen, die in sommige opzichten vergelijkbaar is met die van aardbeien en ander zachtfruit. Achter de afzet van kastanjes, walnoten en hazelnoten gaan telers schuil die met passie werken. Het is nu echt nodig om de sector nieuw leven in te blazen en dat is een uitdaging die wij willen aangaan", aldus Bruno Rouquette, manager van de vestiging in Aiguillon, die drie jaar geleden bij France Food kwam werken.

Complementaire seizoenen
Investeren in de vestiging in Capdrot is voor het bedrijf ook een kans om de activiteiten in Aiguillon aan te vullen, waar aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen en rode bessen worden geteeld. "We zijn de grootste leverancier van Franse aardbeien in Frankrijk, bijna 6.000 ton. Daarmee zijn we acht maanden van het jaar zoet. We hebben dus vier rustigere maanden, die we proberen in te vullen met andere producten. Kastanjes en noten zijn de ideale kandidaten."

Machines om de kwaliteit te verbeteren
"De site in Capdrot beschikt over speciale machines. Er is zelfs een machine die in staat is om schimmels en parasieten in kastanjes te vernietigen op basis van golven, dus zonder gewasbeschermingsmiddelen. Het is een industriƫle machine die is ontwikkeld door een bedrijf in de Dordogne en we hebben er hoge verwachtingen van." Met deze machine gaat France Food proberen zijn klanten en dus de consument een betere kwaliteit te garanderen, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de kastanjesector.

Goed kastanjejaar in het verschiet
"We zijn twee weken geleden begonnen met de oogst en we gaan door tot eind oktober. Tot nu toe ziet de kwaliteit er goed uit en de eerste volumes vinden vlot hun weg naar de markt. Het herfstweer stimuleert de consumptie", vertelt Valentin Trabelsi, sales manager bij France Food. "Van de vroege rassen is 30% minder geoogst dan vorig jaar, maar de bovengemiddelde maatvoering is dan weer een pluspunt." France Food is van plan de kastanjes ook in andere Europese landen af te zetten.


Verwerkende industrie

France Food richt zich niet enkel op de versmarkt. "De industrie groeit en daarom moeten we die markt verkennen. Het idee is om de grotere maten voor de versmarkt te behouden en de kleinere voor de verwerkende industrie te bestemmen. Hiermee kunnen we alle maten optimaal benutten om de verliezen te beperken. We nemen trouwens altijd de hele oogst van een teler over en zorgen er dan voor dat we heel weinig afval hebben. Het is belangrijk dat de telers er iets aan overhouden. We maken er een erezaak van om onze telers te steunen. Ze zijn onze partners. Zonder hen zouden wij niet bestaan."

France Food is standhouder op de Fruit Attraction (stand 9G14).

Voor meer informatie:
Valentin Trabelsi
France Food
Tel: +33 (0)7 88 84 52 14 (Frankrijk)
[email protected]
www.france-food.com

Publicatiedatum: