Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Moerdijk, Monie:

"Voor deze scherpe uienprijs hebben we zeker geen mega-export"

Tholen - De uienmarkt is nog met de nodige onzekerheden omgeven. "Gezien de laatste exportcijfers lopen we inmiddels 1.000 ton voor op vorig jaar. Maar als je ziet wat we toen achterliepen op de jaren ervoor, dan hebben we gezien het scherpe prijsniveau zeker geen mega-export", constateert Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp. "Gelukkig is de uienexport wel vrij breed, maar op dit prijsniveau zouden we eigenlijk weken achter elkaar moeten hebben van 35-40.000 ton en op een uitschieter in week 37 na verwacht ik niet zoveel van deze exportweken tot nu toe."

"Tegelijkertijd staat de uienprijs licht onder druk. Een aantal weken terug werd er nog meer op de lange termijn besteld, maar dat stukje vertrouwen mis je nu in de markt. En in een dalende markt zie je vaker dat iedereen afwacht. Iedereen is maar twijfelachtig", vervolgt Eric. "Als je de verhalen moet geloven is Senegal ook aardig overvoerd. Voor volgende week staat er weer een bootje gepland. Dat is leuk voor de exportcijfers, maar de vraag is of we er op lange termijn gemak van gaan hebben."

"De prijs van de rode uien is wel wat vaster dan de gele uien. Maar er is een behoorlijke areaaluitbreiding geweest in rood en als die opbrengsten redelijk uitvallen, weet ik niet of die prijzen standhouden. Bovendien is de vraag bij rode uien vooral gericht op de grove en supers en daar zijn er naar verhouding niet veel van en de middelsortering zal ook een keer weg moeten", vervolgt de verpakker. In zijn algemeenheid schat hij de kwaliteit van de uien iets hoger in dan vorig jaar. "Er zijn ook partijen, vaak van laat gezaaide percelen, die niet volledig volgroeid zijn. Maar hoe de kwaliteit echt is, zien we volgende maand als alle partijen binnen en gedroogd zijn."

Voor meer informatie:
Eric Moerdijk
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
[email protected]
www.monie.nl