Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vol programma voor De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten wordt dit jaar weer georganiseerd van 5 t/m 12 oktober. Tijdens deze week worden in het hele land duizenden initiatieven georganiseerd om de waarde van het voedsel extra onder de aandacht te brengen en staat de verbinding tussen boer en burger centraal. Vooral in het oog springend zijn de opening op 4 oktober in Bolsward, de Nationale Food Quiz, de Nationale Groente & Fruit Dag, de provinciale Waarde-Ringen, de diners en de afsluitende Ontmoet De Boer Dag, aldus de organisatie.

"Iedereen eet, maar weet jij wat je eet? Achter ons voedsel staat een hele wereld van mensen die er dagelijks mee bezig zijn. Door bewust te zijn van wat je eet, kun je keuzes maken die voor jou belangrijk zijn. Bij 'eten' denk je aan gezondheid, duurzaamheid en gezelligheid maar het vertegenwoordigt ook een belangrijke economische waarde. Al deze thema's komen aan bod tijdens De Week van Ons Eten."

Ze organiseren zelf evenementen, zoeken samenwerkingen en geven veel initiatieven een podium. Er zijn open dagen, lezingen, workshop, recepten worden gedeeld en kinderen leren dat tomaten aan een plant groeien en melk van de koe komt. De officiële opening vindt dit jaar plaats op vrijdagmiddag 4 oktober in Bolsward op tijdens het congres Frisian Foodture.

Provincies
In alle provincies worden activiteiten georganiseerd in het kader van De Week van Ons Eten. "Een belangrijk element daarbij zijn de provinciale Waarde-Ringen, onderscheidingen voor drie personen die zich bijzonder hebben ingezet voor de versterking van de band tussen boer en burger. De betrokkenheid van alle provincies is een belangrijke aanjager van activiteiten in de regio, zoals markten, proeverijen, congressen, etc. Iedereen kan namelijk meedoen, op voorwaarde dat ze positief zijn over zichzelf en niet negatief over de ander."

Voedseleducatie
Een belangrijk element in De Week van Ons Eten is de aandacht voor voedseleducatie. "Allerlei partijen in Nederland werken samen tijdens deze week: van Jong Leren Eten, tot JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst), Smaaklessen, Boer in de Klas, Boerderij Educatie Nederland, EU Schoolfruit. Op dinsdag in De Week van Ons Eten start het landelijke Burgemeestersontbijt, dit jaar in 270 verschillende gemeenten, waarbij een burgemeester met een schoolklas ontbijt."

Nationale Food Quiz
Heel Nederland kan meedoen met de Nationale Food Quiz, die op woensdagavond vanuit het World Horti Center in Naaldwijk wordt gepresenteerd, waar eerder die avond een nieuw gezondheidsplein wordt geopend. In de zaal zitten teams van alle partners, online kunnen alle mensen in Nederland meedoen.

Groente & Fruit Dag
Op donderdag is het Nationale Groente & Fruit Dag, geïnitieerd door GroentenFruit Huis. In het programma zit o.a. een tiktok-challenge en een landelijk congres, Just Eat It. Op heel veel bedrijfsrecepties kunnen collega's genieten van fruit.

Eten verbindt
In het hele land worden diners georganiseerd waarbij de verbinding boer/burger centraal staat. Het ministerie van LVVN is een van de organisatoren, waarbij secretaris-generaal Jan-Kees Goet aanwezig is. AgriFood Capital organiseert een wereldsmakendiner waarbij allerlei culturen elkaar ontmoeten. Verschillende provincies en gemeenten organiseren voedsel verbindt-diners, vaak in combinatie met de uitreiking van een Waarde-Ring.

Ontmoet De Boer Dag
Op zaterdag 12 oktober is het Ontmoet de Boer Dag. Op de afsluitende dag van De Week van Ons Eten kan iedereen naar boeren en telers in de omgeving om het gesprek aan te gaan en heerlijke lokalen producten kopen. "Het smaakt immers beter als je weet wat je eet."

"In dat kader zijn ook heel veel heerlijke fietsroutes op de website geplaats. Iedereen kan door deze gevarieerde routes de herkomst van ons eten leren kennen. Voor de nieuwste bewoners van 10 grote steden worden er als onderdeel van Ontmoet De Boer Dag diners georganiseerd. Het zijn diners waarbij nieuwe buren koken met producten van lokale boeren en telers, om 's avonds aan tafel te gaan en elkaar beter te leren kennen."

Voor meer informatie:
www.deweekvanonseten.nl

Publicatiedatum: