Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere oogst, maar grotere maten voor Poolse appelen

Het zou wel eens een moeilijk appelseizoen kunnen worden voor Poolse appelexporteurs. "Niet iedereen is bereid om de hogere prijs voor de appelen te betalen, terwijl er ook een enorme vraag naar appelen is vanuit de verwerkende sector", zegt Jakub Krawczyk, exportmanager voor de Poolse appelexporteur Appolonia.

"Het oogstseizoen voor Poolse appelen begon vroeger en niet elke teler begon op het juiste moment met de pluk. Ten eerste was de Gala-variëteit halverwege augustus klaar om te plukken en het plukseizoen was eigenlijk heel kort. Niet alle telers slaagden erin om de oogst tegen die tijd af te ronden en deze telers konden te maken krijgen met gevolgen voor de kwaliteit. Begin oktober waren de meeste variëteiten bijna tegelijkertijd klaar om geoogst te worden. Er wordt nog steeds geoogst, maar we zien grote verschillen per boomgaard. Sommige telers zijn bijvoorbeeld al klaar, terwijl anderen nog twee of drie weken zullen plukken. Er waren niet genoeg plukkers, maar er waren ook verschillende andere redenen waarom telers hun appels niet zo vroeg plukten als ze hadden gekund."

Volgens Krawczyk zullen de Poolse appelen veel groter zijn. Zoveel zelfs dat er veel van verkocht moeten worden aan de verwerkende sector. "Dit seizoen zijn er veel minder volumes en de appelen zijn erg groot van formaat. Het is een goed jaar voor markten die appelen nodig hebben met een grootte van 80 mm+, zelfs van Gala Royal is er veel van die grootte beschikbaar. Red Jonaprince of Jonagored zijn bijvoorbeeld gegroeid met maten boven de 100 mm. Zelfs als we alles van het veld halen, zullen veel appels als industrieappelen verkocht moeten worden, omdat de meeste klanten geen appels groter dan 95 mm willen afnemen. Sommige marktketens hebben echter hun specificatie veranderd en er is ook een mogelijkheid om grotere maten naar hen te sturen."

Aangezien de vraag naar deze appelen nog steeds vrij hoog is, zijn de prijzen dat ook, legt Krawczyk uit: "Er is een enorme vraag naar appelen voor de verwerkende industrie. Daarom is de prijs voor deze appelen vrij hoog. We zijn begin september begonnen met het laden van de eerste Gala Royal in bushels en we willen het laadseizoen van de containers in december of januari afsluiten. Sommige klanten uit Azië willen graag vanaf januari of februari beginnen met laden, maar we moeten afwachten hoe de kwaliteit van de appels zal zijn na Nieuwjaar en dan zullen we beslissen wat we gaan doen. Zelfs de kortste verbinding naar Azië is een minimale transit van 45 dagen, wat voor sommige appelsoorten vrij lang is."

De hogere prijs van de appelen zal een deel van de kopers wegjagen, denkt Krawczyk. "Het zal een moeilijk seizoen worden, omdat de prijs over het algemeen hoog is en veel klanten niet in staat zijn om zoveel voor de appels te betalen. Er zijn ook veel appels die goedkoper zijn, maar hun kwaliteit is erg slecht en ik zou het risico niet nemen om deze appels te laden voor verdere bestemmingen. Er zouden wat tekorten kunnen zijn in de beschikbaarheid van Jonagold appels, we voorspellen dat dit in de tweede helft van het seizoen kan gebeuren. Op dit moment zijn appels niet het goedkoopste fruit in de schappen van de supermarkten. Daarom zullen supermarktketens niet zoveel promoties met appelen houden, waardoor de binnenlandse verkoop ook lager zou kunnen uitvallen dan normaal."

Appolonia zal aanwezig zijn op Fruit Attraction in Madrid. Je kunt hun stand vinden in Hal 8, stand 8C18.

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930
[email protected]
www.appolonia.pl

Publicatiedatum: