Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

COAG eist onmiddellijke opschorting van EU-Marokko handelsovereenkomst

De Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), het Spaanse Coördinatiecomité van landbouw- en veetelersorganisaties, eist de onmiddellijke opschorting van de handelsovereenkomst voor land- en tuinbouwproducten tussen de EU en Marokko. Dit volgt op de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, die bevestigt dat de in 2019 gewijzigde overeenkomst in strijd is met het internationaal recht. De overeenkomst schendt namelijk de beginselen van zelfbeschikking en de relatieve werking van verdragen, omdat de bevolking van de Westelijke Sahara hiermee niet heeft ingestemd.

Het arrest bevestigt definitief de nietigverklaring van het besluit van de Raad om de overeenkomst tussen de EU en Marokko inzake de liberalisering van de handel in land- en tuinbouwproducten te wijzigen door de tariefpreferenties uit te breiden tot producten uit de Westelijke Sahara. Toch staat het arrest toe dat de overeenkomst inzake liberaliseringsmaatregelen voor land- en tuinbouwproducten tussen de EU en Marokko vanaf heden voor een periode van twaalf maanden van kracht blijft. Dit is vanwege "de ernstige negatieve gevolgen voor het externe optreden van de Unie die de onmiddellijke intrekking zou veroorzaken, en om redenen van rechtszekerheid".

Andrés Góngora, COAG's verantwoordelijke voor groenten en fruit: "De uitspraak moet onmiddellijk worden toegepast, zonder respijtperiode. Europese boeren en telers hebben deze respijtperiode niet gekregen en we lijden elke dag onder de oneerlijke concurrentie van import onder de schadelijke voorwaarden van de overeenkomst." Hij voegt toe dat "als de uitspraak heeft bepaald dat de overeenkomst illegaal is, kan de EU niet haar ogen sluiten en een illegale overeenkomst nog eens twaalf maanden laten voortduren, alleen om bepaalde transnationale bedrijven te bevoordelen, terwijl producenten lijden en verdwijnen." COAG eist ook dat de Spaanse regering een standpunt inneemt ten gunste van landbouwproducenten.

Aan de andere kant werd afgelopen week een andere uitspraak van dezelfde rechtbank bekend, die de beweringen van COAG bevestigt. Deze uitspraak stelt dat de Associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko de rechten van consumenten in de EU schendt en niet in overeenstemming is met de Europese wetgeving inzake de etikettering van groenten en fruit. De overeenkomst beperkt de mogelijkheden voor consumenten om duidelijk te onderscheiden of een product dat is geëtiketteerd als zijnde afkomstig uit Marokko daadwerkelijk uit dit koninkrijk of uit de Westelijke Sahara komt.

Het arrest is op dit punt duidelijk: "De vermelding van het land van oorsprong die op de betrokken tomaten en meloenen moet worden aangebracht, kan alleen betrekking hebben op de Westelijke Sahara, aangezien deze producten in dit gebied worden geoogst. Dit gebied staat los van Marokko en is een douanegebied in de zin van het recht van de Europese Unie."

Góngora voegt daaraan toe: "Dit is een erkenning van het feit dat er consumentenbedrog wordt gepleegd door bedrijven die producten uit Marokko importeren, vaak met Europees kapitaal, en ons oneerlijke concurrentie aandoen."

Voor meer informatie:
Andrés Góngora
COAG
Tel.: +34 619 30 17 54
www.coagandalucia.com

Publicatiedatum: