Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arándanos El Cierrón (Spanje)

"Asturië aanvulling bij blauwe bessen op Huelva-seizoen"

In 1968 werd in de Noord-Spaanse regio Asturië een van de eerste blauwe bessenpercelen van Europa aangelegd. Het ging toentertijd om een experimentele teelt met planten uit de Verenigde Staten, die zijn tijd ver vooruit was. Dat de teelt ondertussen volwassen is geworden in Spanje, bewijzen de exportcijfers: € 519 miljoen in de eerste helft van dit jaar.

"Asturië en de noordkust in het algemeen blijven een strategische rol spelen in de Spaanse blauwe bessenteelt", zegt Adrián García van Arándanos El Cierrón. "Steeds meer zachtfruitbedrijven uit Huelva zijn geïnteresseerd in het aanleggen van blauwe bessenpercelen in deze regio, waar late rassen van het type Rabbiteye kunnen worden geteeld."

"In onze kwekerij beschikken we over de licentie om de variëteit Velluto Blue van het Nieuw-Zeelandse Fall Creek Nursery te produceren. In 2021 waren we de eerste in Spanje en Portugal die dit ras begonnen te testen. Deze variëteit viel binnen de Rabbiteye rassen meteen op door zijn kwaliteit, smaak en hogere productiviteit, met een gemiddelde van 4 à 5 kilo fruit per plant."

"Velluto Blue is net als alle Rabbiteye rassen een late variëteit. Volgens onze proeven kan het ras in bepaalde Franse, Spaanse, Portugese en Italiaanse regio's worden geteeld."

"In Huelva en de Algarve, in het zuiden van Spanje en Portugal, domineren de rassen van het Legacy type en eindigt het seizoen doorgaans halverwege juni. Tot nu toe waren er geen echt productieve rassen met voldoende kwaliteit om er het seizoen te rekken. Velluto Blue kan dat wel. In Spanje kan er nu oogst zijn van eind januari tot in oktober."

"Bovendien zijn er de klimaatuitdagingen. We hebben allemaal gezien dat de weersomstandigheden de teelt in Peru hebben beïnvloed, maar hier in Asturië zijn de temperaturen nog redelijk stabiel en is er ook voldoende water."

Kiwibes
In El Cierrón begon de blauwe bessenteelt in 1989, dankzij de vader van Adrián, Juan Carlos García Rubio, die als technicus van het onderzoekscentrum Serida kennis vergaarde over de teelt. In 1992 startten ze de kwekerij in Villaviciosa, waar ze ook allerlei soorten zachtfruit en kiwibessen telen voor de versmarkt. "In de teelt verschilt kiwibes overigens niet zo veel van zachtfruit."


Adrián bij blauwe bessenstruiken in 1996

"Het is een kiwi die je kunt eten zonder hem te schillen, alsof het een druif is. Hij valt op door het hoge gehalte aan antioxidanten. De oogst in Spanje vindt plaats in augustus en september. Dat is korter dan we zouden willen, maar het groeipotentieel is groot. Dat hebben we dit jaar opnieuw gezien in de reactie van de consumenten. We geloven dat kiwibes over drie of vier jaar op grote schaal verkrijgbaar zal zijn in de supermarkten."

Voor meer informatie:
Arándanos El Cierrón
Les Vegues
33311 Fuentes (Asturië) – Spanje
Tel: +34 619 27 14 08
www.arandanoselcierron.com

Publicatiedatum: