Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon Haanstra, Schaap Holland:

"De prijs van pootgoed voor vroege export is gestart op hoog niveau"

Schaap Holland staat voornamelijk bekend om zijn consumptieaardappelen, maar het familiebedrijf in Biddinghuizen is nog veel meer dan dat. Internationaal account manager Leon Haanstra vertelt op FarmTrade over de huidige pootaardappelmarkt en die lijkt lang niet gek: "We zien momenteel mooie partijen pootgoed de kist in gaan en de prijzen in de start van het exportseizoen zijn significant hoger dan andere jaren!"


Arno van Vugt, Leon Haanstra en Dirk Stellingwerf van Schaap Holland tijdens de Potato Europe

Normaal gesproken staan alle pootaardappelen in september in de schuur, maar de oogst is nu nog volop gaande. "In het zuiden van Nederland zijn ze zelfs nog maar net begonnen. Daar was het nog lang nat en waren de boeren pas laat klaar met poten."

Groot verschil met vorig jaar
Hoewel de oogst nu niet extreem laat voelt, doordat we vorig jaar ook laat waren, is er volgens de verkoper pootgoed binnen de teelt wel een duidelijk verschil ten opzichte van vorig jaar: "In 2023 waren de partijen pootgoed erg grof. Er zaten weinig knollen onder de plant, waardoor deze genoeg ruimte hadden om uit te groeien. Dit jaar zien we juist het tegenovergestelde: door de vochtige omstandigheden na het poten zijn er veel meer knollen per plant. Dit levert fijne partijen pootgoed op en vraagt in sommige specifieke markten ook weer flexibiliteit van de klant."

Prijs pootaardappel flink omhoog
Door het late seizoen is de beschikbaarheid van pootgoed voor vroege exportbestemmingen nog beperkt. Dat stimuleert de prijs voor de eerste leveringen. "Vergeleken met jaren geleden is het prijsverschil significant gestegen. Er is veel vraag, dus we hebben het idee dat dit hogere prijsverschil nog wel even stand houdt!", aldus Leon Haanstra.

Schaap Holland heeft 6 en 7 november haar rassenshow.

Voor meer informatie:
Schaap Holland
Oogstweg 7
8256 SB Biddinghuizen
+31(0)321-335054
[email protected]
www.schaapholland.com

Bron: www.farmtrade.nl

Publicatiedatum: