Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bejo Open Dagen voor telers en ketenpartners

“We gaan savooiekool een boost geven”

Tholen - Groentetelers en ketenpartners van over de hele wereld waren eind september te gast tijdens de Bejo Open Dagen in Warmenhuizen. Bezoekers kregen er de kans om kennis te maken met de nieuwste Bejo-rassen. Ronald Hand, brassicaspecialist bij Bejo, zette de spitskolen in de picture, want met Samantha, hun nieuwe savooie spitskool, willen ze savooiekool een boost geven.

Ronald toon 4 types spitskolen

Samen met klanten en relaties onderzoekt Bejo wat er speelt op het veld, in de markt en bij de consument. Deze inzichten vormen de basis voor de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde groenterassen. Die moeten telers in staat stellen om wereldwijd gezonde en smakelijke groenten te oogsten. Op de demovelden was er daarom veel aandacht voor rassen die verbeterd zijn op eigenschappen als ziekteresistentie, bewaarkwaliteit, opbrengst, uiterlijke kenmerken en smaak.

Samantha

Bejo innoveert ook om groenten aantrekkelijker te maken voor de consument, zoals de savooie spitskool Samantha. Witte spitskool maakt een opmars in het areaal, ziet Bejo. Consumenten vinden de zachtere zoete smaak lekker en de kool is makkelijker te verwerken op het aanrechtblad dan een traditionele witte kool. Savooie-spits is een mooie nieuwe aanvulling denken ze. "Savooi is een beetje een vergeten groente aan het worden en daar wilden we verandering in brengen. Samantha is de eerste savooie spitskool. Dit compacte koolras, met unieke vorm en geschikt voor sealen of verpakken, is een verrijking voor het groenteschap. Het ras is sterk tegen Xanthomonas en kan geteeld worden voor de oogst in de zomer en herfst. De kool heeft een mooie frisgroene kleur, is opgericht en heeft een uniforme maatsortering. Daarnaast heeft Samantha intern een frisse donkergele kleur", legt Ronald uit.

Vier top spitskolen: een nieuwe paarse spitskool (Bejo 3661), Muraco (voor snijderij, versmarkt en bewaring), Emiliano en Samantha

Ronald is ook trots op het nieuwe spitskoolras Emiliano. "Een dikbladige spitskool met unieke bewaarkwaliteiten. Na CA-bewaring laat Emiliano zelfs tot medio maart kwalitatief goeie spitskool zien zonder bewaarstip. Emiliano is ongevoelig voor barsten. Door een hoger aantal groeidagen in vergelijking met andere rassen kan hij makkelijk groeistoten opvangen zonder uit de maat te groeien. Het optimale oogstgewicht voor de juiste verhoudingen is 1,2 kg. Het ras is gezond op het veld en sterk tegen trips."

Silvia spruiten

Spruiten blijven een populaire groente waarvoor de vraag al vroeger op gang komt." Silvia is een ras wat al vroeg de gewenste B-maat van geteeld kan worden. Maakt makkelijk lengte. Produceert grove, gladde spruiten tot in de kop van de plant", vertelt Ronald.


"Knolselderij Carla met zijn unieke bewaarkwaliteit in combinatie met goede loofgezondheid"

Een nieuw veelbelovend knolselderij ras voor lange bewaring is Carla. "Carla is zeer rond, heeft een sterke huid en is bovendien sterk tegen Septoria. Dit ras groeit hoog uit de grond met weinig zijwortels, wat de rooibaarheid ten goede komt. De bewaarbaarheid is voortreffelijk waardoor we dit ras als een echte betrouwbare bewaarknol mogen bestempelen. Carla is al meerdere jaren breed uitgetest op zeer lange bewaringsgeschiktheid en bewijst ieder jaar weer tot de beste bewaarders van het rassenassortiment te behoren."

Dit jaar heeft Bejo speciale aandacht voor het uitgebreide assortiment bietenrassen, dat naast de teelteigenschappen ook inspiratie biedt voor nieuwe toepassingen voor ketenpartners. Het bietenareaal is vrij constant, met 400 hectare aan conventioneel en 400 hectare aan biologische bieten. Het areaal aan bieten voor de sapindustrie groeit, geconcentreerd bietensap is onder sporters een geliefd product om te herstellen van langdurige inspanningen.

Rhizo

Rhizo is een biet met intermediaire resistente tegen Rhizomanie (IR: BNYVV). "Het is een gladde, ronde biet met mooie rode inwendig kleur. Een prachtige biet voor de versmarkt door fijne loofinplant."

Een rijtje met b, c en d peen. Op de tweede rij ligt Nagoya

Bejo heeft een breed assortiment wortelrassen in alle worteltypes, geschikt voor zowel de versmarkt als industrie, die wereldwijd in verscheidene klimaten geteeld én verwerkt worden, vertelt Ronald. Verse bospeen, wortelen voor verwerking tot schijfjes, of een gladde peen voor presentatie op een schaaltje. Ziekteresistenties, loofkwaliteit, productie, uniformiteit, vorm, kleur, gladheid en bewaarbaarheid zijn voorbeelden van raskenmerken waarop Bejo-veredelaars selecteren. Het rendement na verwerking, interne kleur, smaak en inhoudsstoffen hebben tevens hoge prioriteit in het wereldwijde rassenprogramma. Een nieuw ras is Nagoya. Ronald: "Een vroege, productieve, cilindrische, zeer gladde Nantes. Kiemt makkelijk waardoor je hem dunner kunt zaaien. Een uitstekende inwendige en uitwendige kleur. Presenteert zich opvallend goed na het wassen."

Bejo werkt nauw samen in uien met De Groot en Slot. In het uitgebreide aanbod aan gele, witte en rode uien zijn er rassen geschikt voor alle daglengtes en klimaten. Uiteraard hebben resistenties tegen ziekten en plagen topprioriteit en Bejo is erin geslaagd om als eerste veredelingsbedrijf uienrassen met hoge resistentie tegen meeldauw op de markt te brengen, waaronder Hylander.
Hylander is een middelvroeg ras met hoge resistentie tegen valse meeldauw. Mooie ronde, uniforme uien. Goede huid- en bewaarkwaliteit. Geeft een hoge opbrengst. Hylander kan tot en met mei worden bewaard en op alle gronden gezaaid worden.

Uienspecialisten Joost Litjens en Hanna Bruinsma tonen het populaire ras Hylander.



Een andere uitblinker van de gezamenlijke inspanningen van Bejo en De Groot en Slot is Hyway, dat is uitgegroeid tot het grootste uienras in Nederland, vooral in zandgebieden. Dit ras staat bekend om zijn sterke, productieve wortelgestel, wat bijdraagt aan zijn uitstekende groeipotentieel. Het ras is ideaal voor teelt in het middensegment en kan al voor 1 oktober van het land worden gehaald. Bovendien heeft Hyway een uitzonderlijke bewaarkwaliteit.

Voor meer informatie:
Bejo
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen
Tel.: +31 (0)226 39 61 62
[email protected]
www.bejo.nl