Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabo Ventures investeert in Nederlandse start-up Lokalist om de korte keten een impuls te geven

Lokalist maakt lokaal eten beschikbaar door boeren en andere voedselmakers direct te verbinden met zakelijke en particuliere afnemers. Om dit bestel- en transportplatform verder landelijk uit te rollen, is een sterk netwerk van boeren en voedselmakers cruciaal. Rabo Ventures investeert in Lokalist zodat de ambities van deze start-up mogelijk worden. Met behulp van het relatienetwerk van telers, boeren, voedselmakers en afnemers van de Rabobank creëren de partners de potentie om de dienstverlening van Lokalist op grote schaal uit te breiden in Nederland, om zo bij te dragen aan een toekomstbestendige voedselketen waarin boeren worden geholpen om hun producten direct te verkopen.

Richard Nederlof en Paul van Straaten van Lokalist

Praktische oplossing voor een soepelere korte keten
Door het netwerk van boeren, voedselmakers en afnemers van Rabobank te combineren met de expertise van Lokalist op het gebied van technologie en logistiek, ontstaat er een samenwerking om de infrastructuur van de korte keten landelijk vorm te geven. Telers, boeren en voedselmakers hebben vaak niet de juiste middelen om hun producten lokaal te vermarkten, verkopen en distribueren. Tegelijkertijd willen afnemers wel lokaal en duurzaam inkopen, maar lopen ze vaak vast op de praktische uitvoering en tijd die dit kost. Het schakelen van afnemers met veel individuele boeren en voedselmakers zorgt vaak voor ingewikkelde processen, zowel bij het bestellen als op het gebied van logistiek. De totaaloplossing van Lokalist, waarbij de producten vindbaar, bestelbaar en leverbaar worden voor alle klantsegmenten, stroomlijnt en versimpelt dit proces.

Alex Datema, Directeur Food en Agri Nederland bij de Rabobank: "Samenwerking in de keten is een hele belangrijke pijler in onze visie. Ik geloof in de oplossing van Lokalist, omdat ik dit zie als een belangrijk middel om de positie van de boeren in de waardeketen te verbeteren en boeren extra toekomstperspectief te geven."

Hoe Lokalist telers en boeren helpt
Producten van de boer en andere voedselmakers zijn beschikbaar op het platform van Lokalist en worden rechtstreeks in verbinding gebracht met o.a retailers, cateraars, horeca en consumenten. De technische infrastructuur en logistieke oplossing van Lokalist helpen boeren om hun bestaande klanten efficiënter te organiseren en te verbinden met meer en grotere zakelijke klanten. Zo kan de omzet van de boer worden verhoogd en krijgt hij of zij weer meer tijd om te boeren. De boer blijft, in tegenstelling tot andere marktpartijen, hierbij te allen tijde zelf aan de knoppen en bepaalt wat, wanneer, voor welke prijs en aan wie producten verkocht worden. Sinds de lancering van het platform zijn er al veel boeren die Lokalist gebruiken voor de logistieke en administratieve afhandeling van hun complete omzet.

Paul van Straaten, oprichter Lokalist: "We zijn enorm trots dat we nu met de steun van de Rabobank de Nederlandse boeren nog sneller kunnen helpen met verkoop, administratie en logistiek. De potentie van onze totaaloplossing is nu in een keer nog veel groter geworden met Rabobank aan boord."

Daniëlla Vellinga, Investment Director Rabo Ventures: "Wij zien bij onder andere supermarkten en cateraars veel vraag naar lokale producten. De administratieve en logistieke uitdagingen vormen nu een bottleneck voor boeren om op die vraag in te spelen – dit is waar Lokalist een bijdrage kan leveren met slimme technologie en logistiek. Door Lokalist niet alleen te ondersteunen met kapitaal, maar ook met toegang tot het netwerk van Rabobank hopen wij dit verder te versnellen."

Bron: Food Cabinet

Publicatiedatum: