Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BO Akkerbouw vraagt verbindendverklaring aan voor uienteelt

BO Akkerbouw heeft, op verzoek van de aangesloten telersorganisaties, een aanvraag ingediend bij het ministerie LVVN voor een verbindendverklaring voor de uienteelt. Daarmee wordt het mogelijk om uien op te nemen in het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw. Akkerbouwers gaan het uienonderzoek financieren met een verplichte bijdrage over iedere hectare waarop zij uien telen. Daarmee investeren zij in kennis die nodig is voor een duurzame en renderende uienteelt.

De uienteelt is voor veel akkerbouwers een belangrijk onderdeel van het bouwplan. Over de jaren heen is het een goed renderend gewas gebleken. De teelt kent echter ook een aantal specifieke uitdagingen. Zo kunnen schimmels, aaltjes en insecten in het seizoen flinke schade veroorzaken. Met het krimpende middelenpakket wordt een effectieve aanpak steeds lastiger. Ook onkruid en de beschikbaarheid van zoet water zijn belangrijke thema's. De inzet is om een steeds duurzamere uienteelt mogelijk te maken met concrete oplossingen en handvatten voor akkerbouwers.

Kennis voor praktische maatregelen
"Dat vraagt om kennis", vertelt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. "Kennis die leidt tot praktische maatregelen waarmee akkerbouwers een toekomstbestendige uienteelt kunnen inrichten. Met ons programma Onderzoek en Innovatie voorzien we in onderzoek, innovatie en kennisverspreiding voor de sector. Het programma wordt gefinancierd met een bijdrage over iedere hectare waarop akkerbouwers aardappelen, suikerbieten en granen telen. Door uien hieraan toe te voegen leggen de grootste akkerbouwmatige teelten een stevige basis voor ons onderzoeksprogramma."

De Sectie Teelt van BO Akkerbouw, waarin LTO, NAV, NAJK en Bioplant vertegenwoordigd zijn, deed eerder een verzoek om de uienteelt op te nemen in het onderzoeksprogramma. Daar wordt nu gevolg aan gegeven met de aanvraag van een verbindendverklaring bij het ministerie van LVVN. Het gaat om een verbindendverklaring voor de periode tot en met eind 2027. Daarmee kan deze ingepast worden in de huidige al lopende verbindendverklaring van BO Akkerbouw voor aardappelen, granen en suikerbieten.

Vanaf 2025 gaan uientelers meebetalen
Als de aanvraag wordt goedgekeurd, gaan telers van zaaiuien, plantuien, zilveruien en sjalotten €16,- per hectare betalen, waarbij een minimum areaalgrootte geldt van 1 hectare. Uientelers gaan vanaf 2025 meebetalen. Dat jaar starten ook de onderzoeken waarvoor dit jaar een brede Oproep werd gedaan. De eerste factuur voor telers waar uien op staan volgt dan eind 2025 op basis van de Gecombineerde opgave 2025.

Gezien het draagvlak in de sector en de ervaring met de lopende verbindendverklaring gaat BO Akkerbouw ervan uit dat de aanvraag bij het ministerie van LVVN succesvol zal verlopen. Het proces voor een aanvraag van een verbindendverklaring heeft een doorlooptijd van enkele maanden. De verwachting is dat het ministerie ruim voor het teeltseizoen 2025 een formeel besluit zal nemen.

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
Tel.: +31 (0)79 3030330
[email protected]
www.bo-akkerbouw.nl

Publicatiedatum: