Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frans verbod op vleesnamen voor vegetarische producten is niet toegestaan

Het Europees Hof van Justitie heeft vrijdag 4 oktober aangegeven dat een verbod dat de Franse regering wil instellen om vleesnamen voor plantaardige voedingsmiddelen te gebruiken, binnen de Europese verordeningen niet is toegestaan, tenzij aan zeer specifieke voorwaarden wordt voldaan. De zaak was aangespannen door de Europese Vegetarische Unie. Na het oordeel van het Europese Hof moet de Franse Raad van State een definitieve uitspraak doen in de zaak.

Het Europees Hof oordeelt dat het Europees recht al voldoende consumentenbescherming biedt, wat betekent dat aanvullende nationale regelgeving die limieten stelt aan het plantaardige eiwitgehalte voor het gebruik van bepaalde namen, niet is toegestaan.

Bovendien stelt het Europees Hof dat een lidstaat het gebruik van termen die traditioneel worden gekoppeld aan dierlijke producten niet kan verbieden voor voedingsmiddelen die zijn gebaseerd op plantaardige eiwitten, tenzij het land officieel een specifieke wettelijke naam voor dergelijke producten heeft vastgesteld. Als er geen dergelijke wettelijke benaming bestaat, is een algemeen verbod op het gebruik van deze benamingen voor plantaardige producten niet toegestaan.

De Franse Raad van State had in 2023 delen van een rechtszaak die was aangespannen door de Europese Vegetarische Unie, de Association Végétarienne de France en producent van vleesvervangers Beyond Meat, doorverwezen naar het Europees Hof. Deze doorverwijzing was een reactie op het decreet uit 2021 dat door de Franse regering werd ingevoerd en dat het gebruik van bepaalde naar vlees verwijzende benamingen voor plantaardige voedingsmiddelen die in het land worden geproduceerd, verbood.

Bron: Europese Hof van Justitie

Publicatiedatum: