Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druiventeler Ronald Vanderkelen:

"Een van de weinige teelten waarbij de vraag jaar na jaar het aanbod overstijgt"

Tholen - Het Belgische druivenseizoen zit er weer op. Met de omslag van het weer zijn ook de laatste van het lokale product over de toonbank gegaan bij teler Ronald Vanderkelen. De teler uit het Vlaamse Overijse spreekt van een zeer goed seizoen. "De verkoop blijft jaar na jaar stijgen. Ik heb zelfs middenin het seizoen een week moeten stoppen, omdat ik niet genoeg rijpe druiven kon plukken voor de aanhoudende vraag."

"Eind vorige week hebben we dan de laatste druiven verkocht", gaat Ronald verder. "Het was een heel mooi seizoen, waarbij we weer gans België voorbij hebben zien komen. Ze komen van heinde en verre tegenwoordig. Je ziet echt dat men in coronatijden de lokale producent gevonden heeft en ze gaan niet meer weg. Het is heel mooi om te zien en bijna uniek dat de vraag jaar na jaar het aanbod overstijgt."

Ook over de kwaliteit was de teler, zo stelt hij, zeer tevreden. "De lente kon misschien iets beter zijn, waardoor de eerste oogst uit de eerste serres iets minder was dan normaal. Daarna hebben we echter een zomer gekregen met mooie temperaturen, zonder hittegolven, waardoor de druiven goed hebben kunnen groeien. Het was voor de buitenteelt misschien geen ideale zomer, maar voor de serreteelt was het heerlijk. Een zonnetje, maar geen hittegolven. Deze zijn namelijk funest voor, met name witte, druiven. Gelukkig hebben we die dus niet gehad."

Maakt Ronald zich dan zorgen over de weersextremen van de laatste jaren? "Nee, dat denk ik niet. Volgens sommige experts zouden we elk jaar meer en meer extremen zien, maar voorlopig valt het nog mee. Vorig jaar was het heel warm en dit jaar weer niet. We zullen uiteraard op ons hoede moeten zijn, maar dat het extreem warm wordt, is niet zomaar gezegd. We zullen het bekijken van jaar tot jaar."

"Voor mij ligt de grootste zorg nog altijd in het verwarmen van de serres. Ik doe dat nog altijd met steenkool, wat alsmaar duurder wordt", vervolgt Ronald. "De helft van mijn bedrijf is verwarmd met steenkool uit Oekraïne. Ten eerste is daar eigenlijk niet meer aan te komen. Ten tweede is het steenkool wat te vinden is een veelvoud van de normale prijs. Ik ben heel benieuwd hoe dat zich de komende jaren gaat evolueren."

"Ik ben op een leeftijd dat ik niet meer om ga schakelen, dus wordt het lastiger en lastiger om rendabel te worden. Echter zie ik het voor de Belgische druiventeelt in zijn algemeenheid zeker niet somber in. Voor nieuwe telers, die starten met stookolie of gas, is er wel degelijk een rooskleurige toekomst weggelegd in de druiventeelt. Er is alsmaar meer vraag, dus denk ik dat het voor velen een prachtige teelt zou zijn om in te stappen", besluit Ronald.

Voor meer informatie:
Ronald Vanderkelen
Druiven Ronald Vanderkelen
Groeneweg 62
3090 Overijse - België
Tel.: +32 0471 84 45 96
[email protected]
www.druivenronaldvanderkelen.be