Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK stelt uitvoering grenscontroles na Brexit nog weer eens uit

Het Verenigd Koninkrijk heeft de invoering van zijn post-Brexit grenscontroles opnieuw uitgesteld, met het argument dat het niet voorbereid is op de vereiste technologie. Dit uitstel volgt op verschillende eerdere vertragingen sinds de uittreding van het VK uit de EU in januari 2021. De controles op dierlijke en plantaardige producten zijn pas in april van dit jaar van start gegaan, terwijl de controles op AGF nu zijn uitgesteld tot juli 2025.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van de Britse regering om tegen 31 oktober van dit jaar de veiligheidsverklaringen voor alle importen af te dwingen in het kader van het Border Target Operating Model. Bovendien was de uitrol van het Single Trade Window, een digitaal platform voor het indienen van import- en exportdocumenten, tegelijkertijd gepland. Deze aangiftes zullen nu echter op 31 januari 2025 worden ingevoerd, zoals een woordvoerder van de Britse douaneautoriteit HMRC heeft verklaard. Deze aanpassing verlengt de periode waarin goederen uit de EU het Verenigd Koninkrijk kunnen binnenkomen zonder de nodige veiligheidscertificaten.

Het uitstel werd aan bedrijven meegedeeld tijdens een bijeenkomst van het Joint Customs Consultative Committee, een HMRC-forum dat bestaat uit bedrijven en grensgroepen. Volgens een hooggeplaatste vertegenwoordiger van het bedrijfsleven die op de hoogte was van de plannen, werd de vertraging verwacht door het gebrek aan richtlijnen over de werking van het nieuwe STW-systeem. Nu de eerste versie van het Single Trade Window getest wordt met geselecteerde gebruikers, heeft HMRC aangegeven rekening te willen houden met de feedback van de sector over de voorbereidingstijd voor de nieuwe grensregeling.

Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben hun bezorgdheid geuit over de ontoereikende communicatie vanuit de overheid, waardoor bedrijven worden belemmerd in hun mogelijkheden om te plannen en zich voor te bereiden. Het uitstel wordt gezien als een pragmatische beslissing die ruimte biedt voor discussies tussen het VK en de EU over mogelijke alternatieve methoden om de handel in SPS-goederen te garanderen. De nieuwe Labourregering van het VK is van plan om met de EU te onderhandelen over een veterinaire overeenkomst, met als doel de normen op elkaar af te stemmen en mogelijk bepaalde controles op de import van voedsel uit de EU overbodig te maken.

Bovendien is er nieuwe wetgeving ingevoerd om de erkenning mogelijk te maken van EU-voorschriften voor productveiligheid die zijn bijgewerkt sinds het vertrek van het VK. HMRC heeft toegezegd zich te blijven inzetten voor de sector om een soepele overgang naar de nieuwe grenscontroles te vergemakkelijken, en moedigt bedrijven die zich voorbereiden op het vroegtijdig indienen van veiligheids- en beveiligingsverklaringen aan om door te gaan.

Bron: Politico

Publicatiedatum: