Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongarije streeft naar zelfvoorziening in aardappelen

Tijdens de 10e Kiskunhalas Aardappeldagen benadrukte István Nagy hoe belangrijk het is dat Hongarije zelfvoorzienend wordt op het gebied van de teelt van aardappelen. Hij wees erop dat veranderingen in consumentengewoonten en het klimaat van invloed zijn geweest op de zelfvoorzienendheid van Hongarije op het gebied van aardappelen. De regering wil de sector steunen om ervoor te zorgen dat Hongaren het hele jaar door toegang hebben tot binnenlandse aardappelen. Dit houdt in dat de binnenlandse veredeling van aardappelen wordt gesteund en dat de beschikbaarheid voor de retail wordt gegarandeerd. Aardappelen, geteeld in 159 landen met meer dan vijfduizend variëteiten, zijn cruciaal voor de voedselvoorziening en het tegengaan van klimaatverandering. De Hongaarse teelt schommelt tussen 190.000 en 300.000 ton per jaar. Het ministerie van Landbouw geeft prioriteit aan de tuinbouw, waarbij het gemeenschappelijk landbouwbeleid technologische vooruitgang in de aardappelteelt ondersteunt.

In 2021-2022 werd ontwikkelingssteun goedgekeurd voor meer dan 10.000 bedrijven in de land- en tuinbouw, voor een totaalbedrag van 1.200 miljard HUF. Het programma voor plattelandsontwikkeling heeft investeringen van meer dan 184 miljard HUF mogelijk gemaakt via meer dan 6.900 aanvragen, met als doel het concurrentievermogen van de tuinbouwsector te verbeteren. Daarnaast ondersteunt het programma de aankoop van machines en gereedschap en de bouw van opslagfaciliteiten voor groenten. Een recente aanbesteding van 50 miljard HUF is bedoeld om de infrastructuur na de oogst in de tuinbouw te verbeteren, met de nadruk op kassen en koelopslag. Nieuw beleid verlengt de projectuitvoeringsperiode tot 36 maanden en biedt aanzienlijke steun voor investeringen in aardappelverwerking, met mogelijke verhogingen van de financiering voor technologieën voor hernieuwbare energie, jonge telers, ecologische praktijken en collectieve investeringen. Er zijn plannen om volgend jaar opnieuw steun in te voeren voor de aankoop van tuinbouwmachines.

Bron: Trade Magazin

Publicatiedatum: