Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw pitloos mandarijnenras Isabelina

Johanna Mártiz, onderzoekster aan de Katholieke Universiteit van Chili, heeft onlangs Isabelina, een nieuw mandarijnenras, gepresenteerd. Isabelina, het resultaat van zeventien jaar onderzoek, is gemakkelijk te pellen en pitloos. Het gewas heeft bovendien geen anti-bestuivingsnetten nodig.

Door de Covid-19 pandemie zit de consumptie van citrus, dat bekend staat om zijn hoge vitamine C-gehalte, in de lift. Het veredelingsprogramma onder leiding van Mártiz had dan ook tot doel om aan de groeiende vraag te voldoen door een product voor te stellen dat zich zou kunnen onderscheiden op een zeer concurrerende markt. Isabelina, het resultaat van deze inspanningen, is afgeleid van de clementinevariëteit Oronules, maar biedt het belangrijke voordeel dat er geen pitten ontstaan, zelfs niet in aanwezigheid van stuifmeel van ander citrus.

De nieuwe variëteit, die al voorlopig geregistreerd is bij het Chileense landbouwinstituut SAG, zal in 2025 beschikbaar zijn op de markt. Commerciële proeven hebben veelbelovende resultaten laten zien. De goede eigenschappen van de oudervariëteit, zoals kleur en maatvoering, zijn behouden, terwijl het nieuwe ras vroeger kan worden oogsten. Dit is een voordeel voor gebieden met strengere winters.

Isabelina heeft ook het potentieel om internationale markten aan te boren. De procedures lopen al en er is interesse uit de Verenigde Staten en Spanje.

Bron: Mundoagro

Publicatiedatum: