Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Palmanaranja

"Noch Spanje, noch Egypte is gebaat bij overaanbod op Europese markt"

In Andalusië zullen er dit seizoen weer normale volumes worden geoogst, in lijn met het tienjarig gemiddelde. Men verwacht 22,4% meer opbrengst dan vorig seizoen. "Dit is positief nieuws, vooral na twee jaren van lage opbrengsten", zegt Antonio Carmona, manager van Sunarán en voorzitter van Palmanaranja.

"Op basis van de oogsttrends in andere landen verwachten we ten minste het eerste deel van het seizoen een evenwicht tussen vraag en aanbod. Onze kwaliteit is goed en de markt zal van voldoende volumes en tegen aanvaardbare prijzen kunnen worden voorzien. Een instorting van de markt is niet meteen het meest voor de hand liggende scenario."

"Het tweede deel van het seizoen, vanaf eind januari, hult zich evenwel in een waas van onzekerheid. Dan komt ook het Egyptische aanbod beschikbaar, dat vorig jaar met een overaanbod van sinaasappelen voor een totale ineenstorting van de markt zorgde. Die situatie was noch voor Spanje, noch voor Egypte voordelig. Geen van beide landen slaagde erin winst te maken."

"We moeten dus een manier weten te vinden om naast elkaar te bestaan. Niemand is gebaat bij een overaanbod. Bepaalde Egyptische telers en handelaren hebben zelfs toegegeven dat het afgelopen seizoen voor hen ook niet rendabel was vanwege de te lage marktprijzen."

"We mogen niet vergeten dat iedereen in de keten afhankelijk blijft van de eerste schakel: de teler. Iedereen moet dus zijn verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat ook de telers hun brood kunnen verdienen, anders is er gewoon geen sprake meer van een markt."

Markt voor sinaasappelsap
"Dit jaar moeten we bovendien rekening houden met de evolutie van de markt voor sinaasappelsap. De teelt van sinaasappelen voor sap is afgenomen en op de termijnmarkt piekt de prijs. Zuid-Afrika heeft dit jaar minder fruit voor de versmarkt en meer volumes voor de verwerkende industrie bestemd."

"We vertrouwen er daarom op dat de verwerkende industrie dit seizoen een interessante optie wordt die voor evenwicht kan zorgen op de versmarkt, met winstgevende prijzen tot gevolg."

Over slechts een paar weken begint de sinaasappeloogst in de Guadalquivir vallei. Hoewel het niet gemakkelijk is om alle onzekerheid weg te nemen, blijven Palmanaranja en het kwaliteitsmerk Naranjas del Valle del Guadalquivir vol vertrouwen over dit nieuwe seizoen. "We verwachten een prima eerste deel en we hebben goede hoop dat deze trend zich zal voortzetten in de tweede seizoenshelft. Gezien de tevredenstellende volumes dit jaar moet Spanje weer die prominentie rol op de Europese sinaasappelmarkt op zich kunnen nemen."

Voor meer informatie:
Antonio Carmona
Palmanaranja
https://valledelguadalquivir2020.es

Publicatiedatum: