Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse zachtfruitcoöperatie Onubafruit

"Zonder kleinschalige telers zal er straks geen fruit meer in het schap liggen"

Onubafruit, een Spaanse tweedegraadscoöperatie gespecialiseerd in de teelt en afzet van zachtfruit, is al begonnen met de frambozenoogst, terwijl ze de laatste hand legt aan het planten van aardbeienzaailingen en binnenkort van start zal gaan met het extravroege blauwe bessenprogramma.

Zoals af te leiden valt aan de daling van het areaal is framboos een product dat de afgelopen jaren veel te lijden heeft gehad. Er is niet alleen de concurrentie van landen overzee, ook de teeltkosten zijn hoog. "Hoewel de prijzen niet slecht zijn, is het telen van frambozen van april tot december een enorme investering die veel risico's met zich meebrengt. Hoewel veel mensen deze teelt links laten liggen, proberen wij ervoor te zorgen dat onze frambozentelers erin blijven investeren", zegt Francisco Sánchez, manager van Onubafruit.

De kosten in de teelt van blauwe bessen zijn over het algemeen veel lager en de opbrengst zal dit jaar naar verwachting op peil blijven. "We beginnen eind oktober of begin november al met onze exclusieve variëteiten. Dat is veel vroeger dan alle andere blauwe bessenrassen in Huelva. We hebben vijf rassen met goede kwaliteit, een hoge productiviteit, lage oogstkosten en een betaalbare licentie voor onze telers. Ze kunnen er dus hogere winstmarges mee behalen", aldus Francisco Sánchez. "Blauwe bes is een fruitsoort waarvan de consumptie zal blijven groeien over de hele wereld, omdat zijn antioxiderende en voedingseigenschappen erg hoog zijn", voegt hij eraan toe.

"De vooruitzichten voor de zachtfruitteelt zijn iets beter dan vorig seizoen, omdat we 10% meer water mogen gebruiken voordat het regenseizoen begint", aldus Francisco Sánchez. "Het is in deze tijden van relatieve kalmte dat we als sector maatregelen moeten nemen om efficiënter en duurzamer te gaan telen."

Met de term "duurzaamheid" doelt de manager van Onubafruit ook op een model van kleinschalige coöperatieve telers in tijden waarin grote durfkapitaalfondsen de tuinbouw overnemen."Het lijkt alsof het voor veel grote supermarktketens een probleem is dat coöperaties vele kleinschalige telers tellen, terwijl ze prat gaan op hun toewijding aan duurzaamheid en kleinschalige tuinbouw. Dit is een heel spijtige ontwikkeling", aldus Francisco Sánchez.

"Onze coöperatie bestaat uit meer dan duizend telers die uniforme criteria hanteren om een homogene productie aan te bieden. De aanvoer is bovendien gegarandeerd dankzij protocollen in alle teeltfasen. En via onderzoek en ontwikkeling zorgen we voor innovatie en de toepassing van technologieën die ons in staat stellen om concurrerend te blijven", benadrukt de manager van Onubafruit.

"Dat mensen zich nu en in de toekomst kunnen voeden, hangt af van dit harde werk en daarom is het essentieel om coöperaties en hun kleinschalige telers te ondersteunen. Grote private equity fondsen daarentegen, die grote hoeveelheden land opkopen, hebben vandaag aandacht voor de sector, maar het is best denkbaar dat ze morgen hun oog laten vallen op een andere sector en de tuinbouw volledig opgeven. Dit is de realiteit en dat moeten we duidelijk durven te benoemen", zegt hij.

"Veel Spaanse telers zijn overweldigd door de hoge teeltkosten, het gebrek aan winstgevendheid en de aanvallen van bepaalde media. Het leidt ertoe dat ze hun stiel opgeven en zo komt het land terecht in handen van steeds grotere teeltbedrijven. Niets is duurzamer voor de toekomst dan kleinschalige teelt. We moeten meer inzetten op de coöperatie als duurzaam model op de lange termijn. Zonder kleinschalige telers zal er in de toekomst geen fruit meer in de schappen liggen", beweert Francisco Sánchez.

Voor meer informatie:
Onubafruit
Tel: +34 959 54 08 44 (Spanje)
[email protected]
www.onubafruit.com

Publicatiedatum: