Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Greenfood Ibérica

"Klanten die vorig jaar met Egypte werkten, keren dit jaar terug naar Spaanse sinaasappelen"

De oogst van Clementines vordert in Spanje en er komen steeds meer rassen beschikbaar, zoals Marisol, waarvan de oogst een paar dagen geleden is begonnen. De vraag is zeer goed. "Vier weken geleden zijn we het seizoen begonnen met de Satsuma's, en hoewel de start van de Spaanse oogst samenviel met vrij veel volumes van overzeese Nadorcotts op de markt, die ook tegen een zeer concurrerende prijs werden afgezet, waren de prijzen van de Spaanse Satsuma's op een niveau dat we in jaren niet meer hadden gezien", zegt Adnan Pervez van Greenfood Ibérica.

"We hebben nog tot eind november Satsuma's beschikbaar, maar in de Scandinavische landen neemt de vraag naar Clementines nu fors toe. We hebben dus geen enkel probleem om alle kilo's die we oogsten af te zetten."

"Wat citroen betreft, zal de opbrengst in Spanje dit seizoen met 20% dalen, zoals is aangekondigd. Het seizoen begon met zeer hoge prijzen door de beperkte beschikbaarheid van overzees fruit. Deze week zullen er echter citroenen uit Turkije binnenkomen en de verwachting is dat de marktprijs zal beginnen te dalen."

"Begin vorige week zagen we in Nederland citroenen van overzee voor meer dan € 30 per 100 kilo, terwijl we aan het eind van de week prijzen van € 18-19 zagen voorbijkomen. Na de grote verliezen van vorig jaar zullen de Spaanse telers de prijs zo lang mogelijk willen vasthouden, maar de komende weken zullen we zien of dat gaat lukken."

"Door het gebrek aan water en de hoge temperaturen overheersen de middelgrote maten dit jaar, maar dit is geen factor die problemen veroorzaakt omdat er nog steeds grote maten beschikbaar zijn. In citroen sturen we bijvoorbeeld maat 50 naar Finland, terwijl de maten 70 en 80 naar Denemarken en Zweden gaan", zegt Adnan. "Maar in de netjes voor de supermarkten doen ook de kleinere maten, zoals 120, het erg goed."
"Het grote voordeel van Spanje is dat het citrus garantie op voedselveiligheid biedt. Er vinden geen onderscheppingen plaats zoals soms wel gebeurt in het geval van Turkije. Hoewel de groothandel vaak voor de laagste prijs kiest, focust de retail op certificeringen. In die zin heeft het Spaanse product een streepje voor."

"In feite zien we dit ook bij sinaasappel", merkt Adnan op. "Vorig jaar was er in Europa een grote aanvoer van goedkope sinaasappelen uit Egypte, waardoor Spanje veel moeite had om zijn fruit aan de man te kunnen brengen. We weten nog niet wat er dit seizoen gaat gebeuren, maar we hebben al van klanten gehoord dat ze geen programma's met Egypte hebben afgesloten om eerst te proberen met het Spaanse product te werken."

"Bij Greenfood Ibérica hebben we dit jaar al veel meer programma's voor sinaasappelen afgesloten dan vorig jaar, en zelfs klanten die met Egypte werkten, zijn overgestapt op onze programma's. Heel Noord-Europa is gericht op voedselveiligheid."

Voor meer informatie:
Greenfood Ibérica
Avda. Catalunya, 33-35
17253 Mont-ras Girona (Spanje)
Tel: +34 972 636 559
https://greenfoodiberica.es

Publicatiedatum: