Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaanse proef benadrukt voordelen van Solynta's aardappelrassen

In Limuru, Kenia, heeft een veldproef waarbij bespoten en onbespoten aardappelteelt werd vergeleken, nieuwe inzichten opgeleverd in de prestaties van Solynta's hybride aardappelrassen. Deze proef, uitgevoerd in het voorjaar van 2024 met G1-pootaardappelen afkomstig van ziektevrije echte aardappelzaden, omvatte drie Solynta-hybriden met dubbele resistentie tegen Phytophthora en de lokale favoriet "Shangi". Toen de aardappelziekte Phytophthora zich manifesteerde, gingen de onbespoten Shangi-gewassen verloren, terwijl de Solynta-hybriden veerkracht toonden en meer dan het dubbele opbrachten van het Keniaanse gemiddelde van 10 ton per hectare.

In omstandigheden zonder bespuiting presteerden de experimentele hybriden SOLHY017 en SOLHY016 aanzienlijk beter dan Shangi, wat het potentieel onderstreept voor telers met beperkte toegang tot fungiciden om toch hoge opbrengsten te behalen. Gerald Mutua, directeur bij CropCare Technologies in Kenia, benadrukte de rol van deze hybriden bij het aanpakken van belangrijke uitdagingen in de Keniaanse aardappelteelt, zoals de toegang tot kwaliteitsplantgoed en de bestrijding van Phytophthora. Charles Miller van Solynta wees ook op het vermogen van deze hybriden om de voedselzekerheid te verbeteren en de afhankelijkheid van fungiciden te verminderen.

Zowel SOLHY016 als SOLHY017, die momenteel wachten op registratie bij KEPHIS, lieten opbrengsten zien die bijna vier keer zo hoog waren als die van Shangi. Deze resultaten benadrukken de effectiviteit van de genetische resistentie van Solynta in het verhogen van de opbrengst. Bovendien presteerden de hybriden ook uitstekend onder bespoten omstandigheden, waarbij de opbrengst aanzienlijk boven het nationale gemiddelde lag. Dit onderstreept de veelzijdigheid van Solynta's technologie in verschillende teeltomgevingen.

Solynta heeft onlangs zijn eerste drie hybride aardappelrassen beschikbaar gesteld aan Keniaanse telers. Dit is een belangrijke stap in de aanpak van het tekort aan pootaardappelen en de bevordering van duurzame landbouwpraktijken. De introductie van deze rassen is onderdeel van Solynta's bredere inspanning om zijn hybride pootaardappelrassen over Afrika en de rest van de wereld uit te breiden.

Bron: Solynta

Publicatiedatum: