Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sicilië

Symposium over Canicattì druiven

Na het succes van de eerste editie in 2023, werd ook dit jaar weer Terre d'Uva georganiseerd, een twee dagen durend evenement rondom de Siciliaanse Canicattì druiven met beschermde geografische oorsprong.

Een product promoten betekent het van dichtbij laten zien. En dus werd de pers rondgeleid door de druivengaarden onder leiding van Marsello Lo Sardo, voorzitter van de BGA, vicevoorzitter Giovanni Giglia en Vincenzo Di Piazza, voorzitter van de Siciliaanse Vereniging van Druiventelers.

Van links naar rechts: Vincenzo Di Piazza, voorzitter van de Siciliaanse Vereniging van Druiventelers, Marsello Lo Sardo, voorzitter van de BGA, en Giovanni Giglia, vicevoorzitter. (Klik hier voor de fotoreportage)

"Het is een moeilijk seizoen geweest voor de telers", vertelde Marsello Lo Sardo aan de journalisten, verwijzend naar de hete en droge zomer.

Deelnemers aan de rondleiding voor de pers

"Het gebrek aan irrigatiewater", voegde hij eraan toe, "heeft een impact gehad op de teelt. De opbrengst lag 30-40% onder het productiepotentieel. Een druivengaard heeft gemiddeld 3.000 kubieke meter irrigatiewater per hectare nodig om een gemiddelde opbrengst te garanderen, los van de regenval in de winter. Maar dit jaar was er een gebrek aan regen en door het lage grondwaterpeil kon er maar voor de helft worden geïrrigeerd."

Druivenoogst

"Het resulteerde anderzijds wel in een oogst die vanuit kwalitatief oogpunt superieur was", legt de voorzitter van de BGA uit. "De druiven hadden een uitgesproken muskaatsmaak en de Brix-waarde bedroeg 22-23 graden. De afzet verloopt vlot en de prijzen zijn zeer goed."

Voorzitter Lo Sardo toont trots een karton druiven

Een minpunt voor sommige percelen was de regen van een paar weken geleden, gevolgd door een paar mistige en vochtige dagen. Een deel van de druiven werd bruin en ook het hoge suikergehalte zorgde ervoor dat de druiven vlugger vlekken kregen. Het zijn evenwel esthetische elementen die niets afdoen aan de smaakkwaliteit zelf.

Een pallet Canicattì druiven

Het congres
Het congres, dat plaatsvond op 5 en 6 oktober, werd georganiseerd door het BGA-consortium en restauranthouder Piero La Torre, die tientallen chef-koks had uitgenodigd, die gerechten creëerden op basis van druiven van de Italia variëteit. Er waren lezingen, proeverijen en culinaire wedstrijden.

Een van de symposia over de Canicattì druiven

Voor meer informatie:
Marsello Lo Sardo
Consorzio per la Tutela e la Promozione
dell'uva da tavola di Canicattì IGP
92024 Canicattì (AG) – Italië
Tel: +39 338 290 2558
[email protected]

Publicatiedatum: