Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groothandelsmarkt Keulen:

"We dachten allemaal dat het niet erger kon worden dan 2023"

Het Belgische en Nederlandse vruchtgroenteseizoen loopt stilaan op zijn einde. "We bieden onze klanten nu al Spaanse aubergines en komkommers aan, maar tomaten en paprika's betrekken we nog steeds uit de buurlanden. We verwachten dat we in week 43 volledig op Spanje zullen overschakelen", zegt Sertac Uralkaya, directeur van het gelijknamige familiebedrijf op de groothandelsmarkt in Keulen.

Een derde omzetverlies
Het op de markt brengen van groenten en fruit blijkt momenteel erg moeilijk, vervolgt Uralkaya. "We hebben minder inkomsten met hogere kosten, of het nu gaat om douanerechten, personeelskosten of transport. Dit komt doordat de bestelhoeveelheid per hoofd aanzienlijk is gedaald als gevolg van de inflatie. We zitten ongeveer 20 procent boven de gemiddelde prijs, niet alleen voor vruchtgroenten, maar ook voor veel andere producten. Een populair product zoals de Elite tomaat uit België is nog steeds in trek, maar mensen proberen het tegen een lagere prijs te krijgen. Tot overmaat van ramp is er voor veel artikelen geen goedkoper alternatief, vooral omdat we niet willen inleveren op kwaliteit."


Uralkaya beschrijft de paprikamarkt momenteel als 'matig'.

De groothandelaar schat dat dit heeft geleid tot een omzetdaling van 30-40 procent. "Het is over het algemeen een heel moeilijk jaar. We dachten allemaal dat het niet slechter kon zijn dan 2023, maar nu moeten we ons realiseren dat 2023 veel beter was vergeleken met het huidige boekjaar. Helaas kunnen we alleen maar hopen op betere tijden," zegt Uralkaya, die vooral cateraars in de regio Keulen voorziet van allerlei soorten verse groenten en fruit.


Belgische Elite tomaten en Nederlandse troscherrytomaten

Van de groothandel
Naast de gebruikelijke ups en downs van de dagelijkse handel, hangt de onvermijdelijke ondergang als een zwaard van Damocles boven de locatie van de Keulse groothandelsmarkt. Na de laatste mislukte pogingen om de groothandelsmarkt open te houden, zal deze eind 2025 zijn activiteiten staken. Een moeilijke situatie, bevestigde Uralkaya: "We willen onze krachten bundelen met ongeveer 20 marktbedrijven en een nieuwe locatie elders in de regio Keulen verwerven. Maar er zijn tot nu toe geen concrete plannen."

Voor meer informatie:
Sertac Uralkaya
Uralkaya Gemüse & Obst Großhandel
Großmarkt Köln
Tel.: +49 163 3597508
[email protected]
https://www.uralkaya.de

Publicatiedatum: