Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 40:

'Red Globe heeft dominantie op Duitse druivenmarkt verloren'

Het aanbod van Italiaanse druiven domineerde de Duitse markt, met veel verschillende Arra- en IFG-variëteiten in voorraad. Italia en Crimson Seedless wonnen iets aan belang, terwijl Red Globe aan relevantie verloor. Volgens BLE was Victoria, die vroeger de toon zette, bijna volledig uit de handel verdwenen. Uit Turkije waren de belangrijkste rassen Sultana en, in mindere mate, Crimson Seedless: beide rassen werden snel met een aantrekkelijke kwaliteit op de markt gebracht.

Moldowa werd geleverd vanuit de Republiek Moldavië: in Frankfurt kostten ze € 20,- tot € 21,50 per verpakking van 9,3 kg. Crimson Seedless en Sugar Crisp uit Portugal verschenen daar ook; voor de laatste moesten klanten € 4 per kg betalen. In Hamburg werd de Braziliaanse Sugar Crisp rechtstreeks vanuit de haven doorgestuurd naar supermarkten. De Griekse Thompson Seedless en Franse Alphonse Lavallèe en Muscat de Hambourg vulden de handel aan. De vraag was zeer gunstig en er kon nog steeds aan voldaan worden zonder grote inspanningen. De waarderingen bleven over het algemeen op het niveau van de vorige week, afgezien van kleine schommelingen.

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan.

Appelen
Binnenlandse Elstar, Boskoop, Jonagold en Tenroy vormden de basis van een breed aanbod. Over het geheel genomen was het aanbod merkbaar uitgebreid en ook de rassenkeuze was uitgebreider. De belangstelling kon niet altijd gelijke tred houden met het toegenomen aanbod.

Peren
Santa Maria en Abate Fetel uit Italië en Santa Maria uit Turkije domineerden. Uit Duitsland kwamen vooral Alexander Lucas, Williams Christ, Xenia, Gellert, Gute Luise en, meer recent, Bosc's flespeer completeerden het aanbod.

Pruimen
Het seizoen eindigde weinig spectaculair: de leveringen uit Duitsland en enkele Oost-Europese landen waren beperkt en ook de kwaliteit liet af en toe te wensen over.

Citroenen
De eerste verschijning van Turkse Meyer citroenen en Enterdonato citroenen van dezelfde oorsprong brachten beweging in het aanbod. De toegenomen komst van Spaanse Primofiori zette ook de dominante Zuid-Afrikaanse Eureka onder druk.

Bananen
Over het algemeen verliep de handel rustig. De vraag verbeterde in bepaalde gebieden, maar lokaal was er nog ruimte voor verbetering. De vraag werd op alle markten voldoende gedekt.

Bloemkool
Binnenlandse partijen domineerden duidelijk en werden op sommige plaatsen gemonopoliseerd. Het herfstweer had de verblijfsmogelijkheden zeker verbeterd. Dit had soms een impact op de prijzen, die op sommige plaatsen stegen.

Sla
Binnenlandse, Nederlandse en Belgische partijen sla waren beschikbaar. Op de aanbiedingen werd over het algemeen positief gereageerd. Op sommige plaatsen stegen de prijzen door volume of hogere aankoopprijzen.

Komkommers
Het assortiment komkommers bestond uit Duits, Nederlands, Spaans en Belgisch aanbod, hoewel niet alle landen op alle markten verschenen.

Tomaten
Er was beweging in het assortiment: Hoewel het Nederlandse en Belgische aanbod de toon bleef zetten, werd de aanwezigheid van Turkse import blijkbaar uitgebreid. Het Spaanse seizoen kwam ook in een stroomversnelling, zoals te zien is aan de toegenomen relevantie van fruit.

Paprika
Het Nederlandse en Spaanse aanbod vormden de basis van het aanbod, gevolgd door het Turkse aanbod. Vrijwel overal was er sprake van een routinematige afhandeling en er werd zonder problemen aan de vraag voldaan.

Bron: BLE

Publicatiedatum: