Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zwingrow werkt met nieuw paprikacamerasysteem van Aweta dat automatisch gebreken detecteert

Slimme parameters voor paprika's

Op de technologische vooruitgang lijkt geen rem te staan en ook de AGF-sector doet daar meer dan zijn voordeel mee, zowel in de teelt als in het pakstation. "Op dit moment hebben we het nieuwste paprikacamerasysteem gelanceerd, dat gebruikmaakt van AI", zegt Norman van der Gaag, commercieel directeur bij Aweta. "Dit systeem biedt een innovatieve manier om paprika's op uitwendige kwaliteit te kunnen sorteren. Met een nieuwe beeldvormingstechniek hebben we een veel grotere database met voorbeelden van product met en zonder defect, en van de verschillende soorten defecten. Die database wordt dan aangeboden aan een algoritme dat zelf leert het onderscheid te maken."

Geavanceerde cameratechnieken
Aweta gebruikt in haar sorteeroplossingen de laatste generatie camera's. "Dat zijn digitale hoge resolutie camera's. We maken een hyperspectrale cameraopstelling met een mix van kleurenbeelden met verschillende infrarood golflengtes. Meerdere camera's kijken vanuit verschillende hoeken naar de paprika. Dit systeem wordt de Twin Vision generatie genoemd. Door al die beelden op elkaar te leggen en daar kunstmatige intelligentie op los te laten kunnen heel veel defecten van elkaar onderscheiden worden."

Slimme parameters voor paprika's
Afgelopen jaar is in opdracht van Coöperatie Harvest House U.A. en in samenwerking met haar lidbedrijf Zwingrow, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het telen en verpakken van paprika's, een nieuw systeem ingericht dat in staat is om automatisch verschillende gebreken in paprika's te detecteren. De sorteerparameters worden individueel beoordeeld en kunnen afzonderlijk worden ingesteld, afhankelijk van de gewenste gevoeligheid. Voorbeelden van deze parameters zijn onder andere: vorm, zonnebrand, luis, snijschade en beurse plekken. Het toepassen van visiontechnologie in het sorteerproces zorgt ervoor dat enkel onbeschadigde vruchten in de keten komen hetgeen de fysieke productkwaliteit alsook de houdbaarheid verhoogd met minder uitval en verspilling in de keten tot gevolg. Daarnaast levert het een arbeidsbesparing op en biedt het systeem gedetailleerd inzicht in belangrijke teelt technische informatie.

Flowmaster: intuïtieve gebruikersinterface
Flowmaster is de gebruikersinterface die de operator in staat stelt om het maximale uit de cameratechnieken en sorteermachine te halen. De software is zeer gebruiksvriendelijk en geeft veel visuele feedback, om snel te kunnen schakelen en zo in te kunnen spelen op de marktbehoeften. Dit zorgt voor een totaaloverzicht en controle over het sorteer- en verpakkingsproces. De sorteerresultaten worden in een zeer uitgebreide partijrapportage weergegeven, ter inzage van sorteer- en teeltinformatie. Deze informatie kan tevens gebruikt worden voor verdere export naar databasesystemen voor verwerking in Power BI-tooling en/of ERP-systemen.

Samenwerking met Zwingrow
"Het is nu 1 jaar geleden dat wij waren uitgenodigd bij Aweta voor een demonstratie van wat er mogelijk zou moeten zijn met het nieuwe Aweta camerasysteem. De software was er nog niet, maar we konden wel al zien welke verschillende gebreken en afwijkingen de camera kon zien. Dat was voor ons de doorslag om met Aweta dit traject in te gaan", vertelt Bart van der Valk, mede-eigenaar van Zwingrow. "Wij hadden ingecalculeerd dat we minimaal een jaar nodig zouden hebben om tot een goed werkend systeem te komen. Zeker omdat de meeste kwaliteitsproblemen pas in de zomer naar voren komen waarna er pas echt goede scans en aanpassingen gemaakt konden worden. De afspraken die we met elkaar gemaakt hadden waren helder. Wij zouden onze ervaringen op gebied van kwaliteit problemen wat uit gesorteerd zou moeten worden aangeven/delen en Aweta zou met hun specialisten van alle defecten scans maken en software schrijven."

"Ik ben echt verrast over de snelheid van de ontwikkelingen en vorderingen die gemaakt zijn. Er is ongelofelijk hard gewerkt door het team wat er in geslaagd is om binnen een sorteerseizoen een goed werkend product neer te zetten. De machine is nu in staat om op diverse parameters de kwaliteit te sorteren, bijvoorbeeld: luis, butsen, rot, zonnebrand, neusjes, snijschade en gebroken vruchten. Het uitsorteren van alle defects gaat nu steeds beter en wat eigenlijk net zo belangrijk is dat het aantal goede vruchten tussen de klasse 2 en 3 inmiddels afgenomen is tot een minimum aantal. Zelfs een opgedroogd bloemetje dat aan de zijkant van een paprika zit, wordt in de meeste gevallen herkend en komt daardoor niet in de klasse 2 als snijschade."

"Wekelijks komen er nog nieuwe updates bij om het systeem te verbeteren. Zo is er pas nog een grote update geweest waarbij we veel meer en duidelijker inzicht krijgen over de score van de defects waarbij bepaald wordt bij welke klasse de paprika wordt ingedeeld. We zijn dan ook heel tevreden met het resultaat en kunnen dit direct merken aan de arbeidsbehoefte bij het sorteerproces. We hebben ten opzichte van vorig jaar duidelijk betere prestatienormen waardoor er op arbeid bespaard wordt. Ook de teugkoppeling van de partijgegevens geeft ons veel meer inzicht waarbij we met deze informatie op onze kwekerijen extra aandacht kunnen geven aan diverse specifieke ziekten, plagen en handeling schade zoals butsen en insnijdingen", vertelt Bart.

Totaaloplossing voor sorteren, verpakken en palletiseren
Aweta biedt totaal geïntegreerde oplossingen. Niet alleen worden sorteermachines geleverd, maar ook het automatisch afvullen, palletisering en ordermanagement maken deel uit van het assortiment. "Vanaf één operatorplaats kan de gehele installatie worden bediend, wat meerwaarde biedt. Bovendien kunnen de installaties worden gekoppeld aan het ERP-systeem van de klant. Hierdoor kunnen verschillende analyses worden uitgevoerd op een gesorteerde partij, wat waardevolle informatie oplevert voor de verpakker", besluit Norman.

Voor meer informatie:
Norman van der Gaag
Aweta
Kwakelweg 2
2641 WW Pijnacker
Tel: +31 (0)88 6688000
[email protected]
www.aweta.nl

Publicatiedatum: