Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Problemen met het weer in Brazilië lijken hun weerslag te hebben op de kwaliteit van de limes in de meeste landen. In Nederland zien ze vrij weinig limes op de Europese markt. De kwaliteit van de limes is ook slecht omdat het al 100 dagen niet heeft geregend in Brazilië. Een Belgische handelaar ziet de vraag en daardoor de prijzen dalen. In Duitsland zien ze een divers aanbod met limes uit Brazilië, Colombia en Spanje. De prijsklasse is erg groot en varieert afhankelijk van de kwaliteit. In Italië ervaren ze een van de laagste prijzen voor limes sinds mensenheugenis. Het grootste probleem is de aanwezigheid op de markt van een grote hoeveelheid producten van lage kwaliteit.

In Portugal zagen ze dat veel van de schepen met limes in de haven van Santos vast kwamen te zitten door slecht weer. Door deze gebeurtenis kwamen alle ladingen op hetzelfde moment aan in Europa, waardoor de markt oververzadigd raakte. In Brazilië zijn limes erg duur, is er weinig fruit en heeft het in São Paulo al meer dan 120 dagen niet geregend. De leveringsvooruitzichten voor limes uit Mexico verbeteren naarmate de maand vordert. Het aanbod is overvloedig voor de maten 230 en 250 en geleidelijk zullen ook alle andere maten binnenkomen. In Zuid-Afrika zullen de prijzen voor limes hoog blijven tot december, wanneer de volumes tijdens de zomer beginnen binnen te komen.

Nederland: Hoge prijzen voor limes in Brazilië, markt in Europa onder druk
Op dit moment zijn er vrij veel limes op de Europese markt. De kwaliteit van de limes is slecht omdat het in Brazilië al 100 dagen niet heeft geregend. Nederlandse importeurs geven dan ook aan dat de prijzen onder druk staan. Opvallend genoeg liggen de prijzen in Brazilië op een hoog niveau door de lage teelt en is de vraag op de interne markt erg goed. De komende weken zullen er naar verwachting minder limes naar Europa verscheept worden.

België: Uitdagende markt voor limes
"Zeer uitdagend", zo omschrijft een Belgische handelaar de markt voor limes op dit moment. "Er komen wel wat volumes naar Europa, maar kwalitatief valt het wat tegen door de droogte in Brazilië. Daarnaast zie je dat door de weersveranderingen de vraag ook wat daalt, waardoor de prijzen op dit moment niet zo hoog zijn. Ik verwacht dan ook dat we de komende weken minder limes zullen krijgen, omdat Braziliaanse exporteurs kiezen voor andere markten die wel willen betalen. Daarna zullen de prijzen weer aanzienlijk stijgen, neem ik aan."

Duitsland: Limes trekt minder aandacht door kouder weer
In Duitsland zien ze een divers aanbod met limes uit Brazilië, Colombia en Spanje. De prijsklasse is erg breed en varieert van 2-8 euro/kg, afhankelijk van de kwaliteit. Over het algemeen is de prijs echter aan de lage kant.

De standaard Tahiti variëteit uit Brazilië domineert momenteel de markt. Door de koudere temperaturen staan limes momenteel minder in de belangstelling. Onder andere Aldi Luxemburg probeert de verkoop weer te stimuleren met promotiecampagnes.

Afgelopen zomer was de markt voor lime bijzonder volatiel, door veel speculatie over de beschikbaarheid in Brazilië, vooral over de mogelijke gevolgen van de ziekten op de plantages daar. Aan de andere kant was de Europese vraag ook nogal volatiel als gevolg van weersschommelingen. Importeurs bevestigen unaniem dat limes nu al enkele jaren aan belang lijkt te winnen in Duitsland. Het product is vooral populair in de zomer, zowel in de retail als in de horeca.

Italië: Grote hoeveelheid limes van lage kwaliteit op de markt
Volgens een grossier uit Noord-Italië is de situatie met betrekking tot limes momenteel zeer ongunstig. De gemiddelde verkoopprijs ligt rond de 5 euro, maar sommige grossiers verkopen limes voor ongeveer 2 euro per kg, dus 7-8 euro per krat (4,5 kg). Dit is een van de laagste prijzen sinds mensenheugenis. Het grootste probleem is de aanwezigheid op de markt van een grote hoeveelheid producten van lage kwaliteit, die gepaard gaat met vertragingen in de voorraadrotatie.

"Het product komt voornamelijk uit Brazilië, maar de situatie wordt nog complexer door de toevoeging van Spaanse en Italiaanse teelt aan het bestaande aanbod. Deze toename van het aanbod in een omgeving van lage kwaliteit en overschot aan goederen kan de reeds bestaande uitdagingen verergeren. "Hoewel de verwachtingen al gericht waren op een beperkte export van goederen uit Brazilië, wordt er in de komende weken een stijging van de prijzen verwacht, mogelijk zelfs een aanzienlijke stijging. In dit kader is het logisch te veronderstellen dat leveranciers van hoogwaardige producten geleidelijk een iets hogere prijs zouden kunnen vragen. Dit soort dynamiek is kenmerkend voor periodes waarin de handel afneemt en producten van lagere kwaliteit de overhand hebben. Wanneer er een product van hogere kwaliteit op de markt verschijnt, is het begrijpelijk dat handelaren hogere prijzen gaan hanteren, wat bijdraagt aan een prijsaanpassing als reactie op de marktdynamiek."

Op dit moment zijn grossiers op zoek naar groene limes, omdat wanneer de kleur geel wordt, het niet langer gewaardeerd wordt op de markt. In de komende weken worden betere partijen limes verwacht; daarom wordt een prijsstijging van ongeveer 20 procent verwacht.

Portugal: Import uit Brazilië had lage prijzen in september
Helaas kwamen veel schepen met limes in de haven van Santos vast te zitten door het slechte weer in augustus in Brazilië. Hierdoor kwamen alle zendingen op hetzelfde moment aan in Europa, waardoor de markt oververzadigd raakte en de prijzen in september daalden tot €6,00 en €7,00 per karton. We verwachten dat deze situatie in oktober zal verbeteren, met prijzen die terugkeren naar de gebruikelijke range van €9,00 tot €10,00 per karton. Vooruitlopend op een herstel deze maand, is een Portugese importeur voorzichtig optimistisch dat hun samenwerking met een nieuw Braziliaans merk hen een voorsprong op de markt zal geven, met limes van hoge kwaliteit die op het juiste moment in het seizoen aankomen, wanneer de prijzen weer stijgen.

Brazilië: Limes zijn erg duur
In Brazilië zijn limes erg duur, is er weinig fruit en heeft het in São Paulo al meer dan 120 dagen niet geregend, vertelt een teler op de beurs in Madrid. "In het noordoosten is er ook weinig fruit en het is duur. De verschepingen naar Europa zijn de afgelopen vier weken aanzienlijk gedaald en ze dalen nog verder. De prijzen zijn laag in Europa, maar ze zijn al begonnen te stijgen. Ik denk dat na 21 oktober de prijzen in Europa zullen pieken door het gebrek aan limes."

Noord-Amerika: Aanbod Mexicaanse limes zal binnenkort verbeteren
De leveringsvooruitzichten voor limes uit Mexico verbeteren naarmate de maand vordert. Het aanbod is overvloedig in de maten 230 en 250 en geleidelijk zullen ook alle andere maten binnenkomen.

De aanvoer van limes uit Mexico komt uit regio's zoals Veracruz en Tabasco, hoewel het grootste deel van het product uit de eerstgenoemde komt.

De huidige vooruitzichten zijn heel anders dan vorig jaar rond deze tijd. Deze zomer hadden extreme hitte en hoge vochtigheid in de teeltgebieden in heel Mexico een invloed op de oogstschema's en de kwaliteit. De prijzen bereikten in september en oktober pieken van 60 en 70 dollar per doos. Nu ligt de prijs voor conventioneel klein fruit (230, 250) tussen de $20 en $20 en tussen de $20 en $30 voor 175 en 200; en voor 110 en 150 is er niet veel aanbod, waardoor de prijs is gestegen tot ongeveer $45-50. De prijs van biologische lime ligt ongeveer $6-$8 hoger dan de conventionele prijs. Vooruitkijkend wordt verwacht dat de prijzen zullen dalen naar historische niveaus van $18-$20.

Zuid-Afrika: Stabiele markt voor limes met hoge prijzen tot december
Volgens een handelaar is het limesseizoen stabiel en worden limes op de markt van Johannesburg verkocht voor R44 tot R48 (2,5 euro) per kilogram. De prijzen zullen hoog blijven tot december, wanneer de volumes tijdens de hoogzomer beginnen binnen te komen.

In januari, februari en maart, wanneer er een overvloed aan lime is, liggen de prijzen in de Kaap hoger dan in het binnenland, waar de prijs kan dalen tot R7 (0,36 euro)/kg.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt aardbeien

Publicatiedatum: