Tholen - 20 oktober staat de officiële aftrap van het grondwitloofseizoen in Vlaanderen weer op het programma, maar ondertussen is het seizoen al onderweg op het teeltbedrijf De Valck - De Roos, waar vorig jaar de aftrap plaatsvond. "Het aantal telers lijkt in de komende jaren dan wel minder te worden, maar de populariteit hier in Vlaanderen blijft onverminderd hoog", zo vertelt Elke De Roos van het bedrijf uit Wolvertem.
Dit jaar zal de officiële aftrap overigens niet bij Elke en haar man Wim zijn. "Nee, dat rouleert elk jaar. Wij hadden vorig jaar de eer en voor komend seizoen zal het bij een ander bedrijf zijn. Toch kijken we ook dit jaar weer uit naar het nieuwe seizoen", vertelt ze. "We zijn zelf sinds vorige week begonnen met de eerste witloof uit vollegrond en voor een eerste oogst mag het er best zijn. Het is natuurlijk net als met pannenkoeken", lacht ze. "De eerste is nooit perfect, maar in de komende periode verwachten we dat de kwaliteit alleen maar vooruit zal gaan. Met zekerheid kunnen we het overigens niet zeggen, want het blijft koffiedik kijken."
Ook voor De Valck- De Roos is het namelijk een uitdagende zomer geweest, waarbij er een stuk later gezaaid kon worden. "De eerste oogst is voornamelijk oudere wortelen, dus voor de nieuwe wortelen is het een beetje afwachten hoe het gaat lopen. De wortelen zien er goed uit, maar het is natuurlijk niet de zomer geweest die we wilden. Er was niet veel zon, dus de nieuwe wortelen hebben we ingelegd, maar hoe de witloof groeit, blijft nog even onzeker."
Vierde generatie telers
Elke en Wim zijn inmiddels een vierde generatie grondwitlooftelers. "Eigenlijk zijn we er beide mee opgegroeid en rolden we het vak in. Ik ben er persoonlijk wel even uitgestapt om te studeren, maar uiteindelijk kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en in 2009 besloten Wim en ik samen te starten met de grondwitloofteelt." Dit telen ze inmiddels op zo'n 4 hectare, waarnaast ze ook nog actief zijn in asperges. "Eigenlijk hebben we vanaf oktober tot en met april/begin mei grondwitloof, afhankelijk van het weer. Vervolgens stappen we over op asperges. Dit besloten we te proberen in 2018 en dat beviel eigenlijk heel goed, ondanks dat we hier op leemgrond zitten. Het enige is dat we iets later starten dan andere telers, maar verder hebben we tot nu toe nog niets te klagen gehad over de kwaliteit. Ten slotte werken we in de zomer dan nog in loondienst, waardoor we jaarrond meer dan druk zijn."
Het bedrijf levert haar witloof aan een nabijgelegen groothandel. "Deze verdeelt het vervolgens aan de Colruyt winkels, waar het nog altijd goed verkoopt. Daarnaast zetten we veel in op onze thuisverkoop. Zeker sinds corona heeft onze verkoop een flinke boost gekregen. Men is meer thuis gaan koken en de interesse in grondwitloof is daarna niet echt meer weg gegaan. Daardoor steken wij ook meer en meer energie in onze thuisverkoop, zodat we de mensen een mooi product aan kunnen bieden. Het is leuk om te zien dat ze de weg vinden."
Vraag overstijgt aanbod
Want ondanks dat de start van het seizoen in Vlaanderen zelf altijd een gevierd moment is, heeft het Vlaams product bij uitstek het onder jongeren toch nog altijd lastig. Ten onrechte, zo geeft Elke stellig aan. "Het is jammer, want ondanks dat er wat meer werk in gaat zitten, blijft grondwitloof een prachtig product. Het is wat minder bitter dan de hydrowitloof, zo denken wij toch, en dat valt in de smaak als ook jongeren het proeven. Vroeger groeide men er mee op, maar nu is het bij velen niet meer gekend. Het is daarom dat wij ook scholen ontvangen om kinderen in de regio in aanraking te laten komen met het ambacht en het product, waarna er toch veelal enthousiasme is."
Of Elke dan ook nog een mooie toekomst voorziet in het grondwitloof. "Wel degelijk, maar het is de vraag of we richting een absoluut nicheproduct gaan", legt ze uit. "Het aantal telers daalt namelijk en dat is zonde. We zien om ons heen dat er veel telers tegen hun pensioen aan zitten, maar geen opvolging hebben. Ik denk dat het aantal jongere telers hier in de regio op 1 hand te tellen is. We denken daardoor dat het aanbod in de komende 5 jaar misschien wel zal halveren, wat nog wel eens tot een schaarste kan leiden. Kijk, wij gaan er zeker nog in door en gezien de nog altijd grote interesse van een deel van de Vlaamse bevolking verwachten we nooit problemen te hebben om ons product kwijt te raken. Alleen misschien is het voor liefhebbers in de nabije toekomst minder voorhanden dan ze zouden willen. In België zal grondwitloof nooit verdwijnen, maar de vraag is of er verandering komt of dat het een echte delicatesse wordt", besluit Elke.
Voor meer informatie:
Elke De Roos
Grondwitloof De Valck - De Roos
Schriekstraat 43,
1861 Wolvertem, België
+32 476 54 58 52
[email protected]
Facebook