Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Starfruit International

"Marktsituatie Egyptische zoete aardappelen lijkt zich te normaliseren"

Het verkoopseizoen voor Egyptische zoete aardappelen kende dit jaar een hobbelige start. "Normaal wordt er veel geld verdiend in de eerste fase van het seizoen. Dit jaar was het echter helemaal anders: er waren grote overschotten in de export sinds het begin van het seizoen begin juli, wat duidelijk te wijten is aan veel nieuwe exporteurs die zich op de markt hebben begeven. Als gevolg daarvan liggen de prijzen tot nu toe ver onder het meerjarige gemiddelde. We begonnen het seizoen met pakketprijzen van rond de 4,50 euro en die liggen momenteel tussen de 5,00 en 5,50 euro, nog steeds 0,50 tot 1,50 euro onder het gemiddelde. Door het wegvallen van veel kleinere exporteurs dalen de volumes op dit moment aanzienlijk, wat een positief effect heeft op de markt. We hopen nu dat de prijs zich stabiliseert op 5,50 euro," vat Mohamed Moustafa samen, die de retail en groothandel in Duitsland en Nederland van zoete aardappelen voorziet.

Het Egyptische product zal naar verwachting tot februari beschikbaar zijn, vervolgt de ervaren importeur. "Bellevue is nu goed voor ongeveer 60 procent van onze volumes en Beauregard voor de rest. Tot een paar jaar geleden had de Beauregard-variëteit echter een grote voorsprong. Bellevue is over het algemeen een stuk goedkoper om te verkopen en de inflatie heeft waarschijnlijk geholpen om deze marktverschuiving te versnellen." Toch hebben beide rassen nog steeds bestaansrecht op de markt, benadrukt Moustafa.

Ondanks de moeilijke marktsituatie tot nu toe, is de kwaliteit van de Egyptische zoete aardappelen allemaal bevredigend. Moustafa: "Dit jaar kunnen we gelukkig voor elk marktsegment het juiste product aanbieden. Van industriële aardappelen tot klasse II en klasse I, alles is beschikbaar en in de gewenste hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor de respectieve klassen van S tot X, dus er zijn momenteel geen open gaten in de markt. Ondertussen begint in de VS het seizoen pas langzaam en zijn de kwaliteiten in het begin nog niet zo overtuigend. Daardoor ga ik ervan uit dat de Egyptische zoete aardappelen zeker tot Kerst het aanbod zullen domineren."


Mahdy Fresh eigen merk zoete aardappelen

Internationale samenwerking en assortimentsuitbreiding
De naam Starfruit is al jaren een begrip in Hamburg. Tot een paar jaar geleden had het bedrijf een standbedrijf op de groothandelsmarkt, maar momenteel houdt het zich vooral bezig met vaste programma's voor de Duitse foodretail. De belangrijkste producten zijn nog steeds Egyptische bosuien, zoete aardappelen en citrus. Een andere productpijler van het groeiende bedrijf zijn mango's, die tijdens de zomermaanden zowel uit Egypte als Costa Rica worden betrokken. "Over het algemeen zijn we tevreden met de seizoensverkopen van dit jaar. We hebben het Costa Ricaanse seizoen in week 37 afgesloten, hoewel de kwaliteit de afgelopen weken wat achteruit is gegaan. Tot week 38 boden we zowel scheeps- als vlieggoederen uit Egypte aan. Nu gaan we naadloos verder met Egyptische granaatappels van de variëteit 116, gevolgd door Baladi en Wonderful. We kunnen nog niet te veel zeggen over de marktomstandigheden: we kunnen alleen zeggen dat Turkije het nieuwe seizoen is begonnen met relatief lage prijzen."

Links. Egyptische bosuien. Rechts: Verschillende mangovariëteiten komen uit Egypte, namelijk Naomi, Osteen, Kent en Shelli.

Voor meer informatie:
Mohamed Moustafa
Starfruit International GmbH
[email protected]
https://star-fruit.de/

Publicatiedatum: