Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Goede start van Duitse cranberryseizoen, krap aanbod blauwe bessenmarkt"

Terwijl het Duitse zachtfruitseizoen nu ten einde loopt, komt het binnenlandse cranberryseizoen nog maar net op gang. Sinds half september is de gespecialiseerde teler Nico Schmuck in Gilten, Nedersaksen, druk bezig met de oogst op ongeveer 20 hectare. Christiaan Koellreuter, Managing Director van de exclusieve marketingpartner Nordgemüse: "Net als bij veel andere producten begon de cranberry-oogst dit jaar twee weken eerder dan normaal. Ik zou de hoeveelheden tot nu toe als gemiddeld willen omschrijven; er hangen veel bessen aan de struiken, maar ze zijn vooral klein. Dit is echter geen nadeel in de handel: we hebben het over een verschil van slechts 1-2 millimeter ten opzichte van de gemiddelde maten, wat geen invloed heeft op de kwaliteit van de bessen."

Geweldig aanvullend product
In voorgaande jaren waren cranberry's uit Nedersaksen vooral verkrijgbaar in punnets van 200 en 250 gram in de retail. "Dit jaar zijn echter ook punnets van 400 en 500 gram op veel plaatsen verkrijgbaar, omdat men zich heeft gerealiseerd dat de kleine formaten niet voldoende zijn voor sauzen voor wildgerechten. Deze grote formaten zijn daarom al populair gebleken." Volgens Koellreuter geldt dit ook voor Duitse cranberry's in het algemeen. "We brengen dit product nu al twee decennia op de markt en zien de laatste jaren een lichte groei. Hoewel het een niche is, groeit het nog steeds licht. Voor ons, dat wil zeggen vanuit het oogpunt van de handel, is de cranberry ook een geweldig aanvullend product op blauwe bessen in de herfst."

Cranberry's zijn zeer zorgintensief en veeleisend om te telen, vervolgt Koellreuter. "Hoewel delen van ons pakstation in het voorjaar onder water stonden, veroorzaakten de natte omstandigheden geen noemenswaardige schade. De gevolgen van de droge fase in de vroege zomer waren des te groter, wat uiteindelijk leidde tot kleinere vruchten. Bovendien droeg het gebrek aan koele nachten bij aan het feit dat sommige bessen niet zo mooi gekleurd waren als vorig jaar." De cranberry's zijn meestal verkrijgbaar tot half november, gevolgd door overzeese producten uit de VS en Canada, die op hun beurt tot de jaarwisseling worden verhandeld.


De Nedersaksische cranberry's van teler Nico Schmuck zijn nu verkrijgbaar bij bijna alle bekende winkelketens in Duitsland, waaronder Kaufland. Duitse cranberry's worden ook geëxporteerd naar buurlanden, waaronder Zwitserland, Slowakije en Oostenrijk.

Krappe aanbodsituatie kenmerkt blauwe bessenmarkt
Ondertussen is de markt voor blauwe bessen bijna volledig overgeschakeld op producten van het zuidelijk halfrond. Koellreuter: "De Poolse en Oekraïense seizoenen zijn nu bijna voorbij, terwijl de producten uit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië, Peru en Argentinië geleidelijk op de markt komen. Hoewel de start van het seizoen in Zuid-Afrika volgens plan verliep, heeft een langdurige koudegolf met sneeuwval in delen van het land de export zwaar getroffen. Dit jaar brengen we voor het eerst producten op de markt van onze eigen plantage in Namibië, die pas vorig jaar werd aangeplant. De hoeveelheden zijn echter nog bescheiden. Het grootste probleem is de vertraging van de Peruaanse hoofdoogst: El Niño heeft het seizoen van vorig jaar verlengd tot maart in plaats van januari, waardoor het nieuwe seizoen nu pas over 1-2 maanden op gang komt, dat wil zeggen in november of in het slechtste geval zelfs december. Tot die tijd kunnen we dus verwachten dat de aanvoersituatie krap blijft."

Volgens Koellreuter wordt verwacht dat de marktsituatie zich zal herstellen zodra de export van Peruaanse blauwe bessen op gang komt, later gevolgd door de eerste volumes uit Chili en Marokko.

In lijn met de beperkte beschikbaarheid zijn kleine formaten van 125 tot 300 gram momenteel overheersend in de foodretail. Promoties met grote formaten zijn voorlopig niet mogelijk. "Daarvoor zijn er gewoon niet genoeg bessen," bevestigt Koellreuter. De prijzen liggen ook op een hoog niveau, wat weer komt door de voortdurende kostenstijging. "Over het geheel genomen zien we echter nog steeds een onverminderd grote vraag naar geteelde blauwe bessen."

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
Nordgemüse Krogmann GmbH & Co KG.
An der Autobahn 50
29690 Buchholz/ Aller, Duitsland
Tel.: +49 5071 96 80 00
[email protected]
www.nordgemuese.de

Publicatiedatum: