Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 17 mln ton tomaten geoogst op noordelijke halfrond

De laatste update van de World Processing Tomato Council (WPTC) van 4 oktober geeft aan dat de oogst van tomaten in de meeste landen op het noordelijk halfrond nu klaar is. De weersomstandigheden hebben geleid tot gemengde resultaten in de verschillende regio's.

Frankrijk heeft ongeveer 150.000 ton tomaten verwerkt. De volumes in het zuidoosten komen in de buurt van 90% van de contracten, terwijl het zuidwesten door de regenval in het hele groeiseizoen van 2024 mogelijk slechts twee derde van de verwachte oogst haalt, waarschijnlijk in totaal 165.000-170.000 ton.

Griekenland heeft gunstige weersomstandigheden gehad, met een geschatte productie van 510.000 ton verwerkte tomaten. De oogst is klaar in het zuiden en bijna in de centrale regio's. De gemiddelde Brix-waarde ligt dit seizoen rond de 5.

In Noord-Italië is ongeveer 2,3 miljoen ton verwerkt, met een verwachte oogst van totaal 2,4 miljoen ton. Het seizoen werd geconfronteerd met regen en lagere opbrengsten van de telers. Zuid-Italië daarentegen kende een succesvol seizoen, met meer dan 2,75 miljoen ton verwerkt per 22 september en een uiteindelijke schatting van totaal 2,8 miljoen ton. De totale verwachte oogst in Italië is 5,25 miljoen ton. De opbrengsten voor de industrie waren echter lager door de lage Brix-waarde en de uitdagingen om de kwaliteitsnormen te handhaven met het oog op tomaten met zonnebrand.

Portugal heeft op 30 september ongeveer 80% van de totale verwachte oogst verwerkt. De kwaliteit van de tomaten is tot het einde van het seizoen goed gebleven, met zeer weinig gerapporteerde overrijpe vruchten. Vorige week sloten twee pakstations voor het seizoen en verwacht wordt dat er binnenkort nog meer zullen sluiten. Het uiteindelijke volume zal naar verwachting dicht in de buurt komen van de oorspronkelijke raming van 1,5 miljoen ton.

In Spanje sloot het laatste pakstation in Andalusië op 20 september en zijn verschillende pakstations in Extremadura ook begonnen met de afronding. Het weer is de hele maand september gunstig gebleven en de kwaliteit van de tomaten was uitstekend. In de noordelijke regio's is de oogst vertraagd en zal tot begin november duren. Naar schatting is er bijna 3 miljoen ton verwerkt en het totaal zou kunnen oplopen tot 3,1 miljoen ton als de gunstige omstandigheden in het noorden aanhouden.

Turkije nadert het einde van zijn oogst en de belangrijkste teeltregio's zijn grotendeels klaar. De regio Konya heeft echter te maken met kleine vertragingen als gevolg van plaatselijke regenbuien. De oogst is voor ongeveer 90% voltooid en de prognose voor de teelt blijft onveranderd op jaarbasis op 2,7 miljoen ton voor 2024.

Bron: www.mintecglobal.com

Publicatiedatum: