Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse groente- en fruitexport naar EU volgt groeipad van 5%

De Marokkaanse groente- en fruitexport naar de EU is de voorbije drie jaar gestegen met ongeveer 5% per jaar. Vooral tomaten, zachtfruit en citrus doen het goed. Ondertussen wordt ongeveer 1,5 miljoen ton per jaar voor € 2,5 miljard geëxporteerd.

De belangrijkste Europese bestemmingen zijn Frankrijk, Duitsland en Nederland, gevolgd door Spanje en Italië. De Marokkaanse land- en tuinbouw levert een bijdrage van 12% aan het bbp en van 35% van de werkgelegenheid. De sector is van vitaal belang voor de werkgelegenheid op het platteland.

In 2022 waren groenten en fruit goed voor meer dan 25% van de Marokkaanse export. Marokko heeft een areaal van 120.000 hectare voor de teelt van tomaten, zachtfruit en citrus.

Handelsovereenkomsten tussen Marokko en de EU hebben een sleutelrol gespeeld bij deze groei, waardoor land- en tuinbouwproducten tegen gereduceerde of nultarieven kunnen worden geëxporteerd. Marokko heeft hard gewerkt om zijn teeltnormen aan te passen aan de eisen van de EU op het gebied van kwaliteit, gewasbeschermingsmiddelen, voedselveiligheid en duurzaamheid. Dit komt tot uiting in het behalen van internationale certificeringen zoals GlobalGAP en duurzaamheidscertificeringen, waaronder de recente AWS-certificering (Alliance for Water Stewardship), die een verantwoord gebruik van waterbronnen garandeert.

Bron: diariodesevilla.es

Publicatiedatum: