Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Will Teeuwen, Teboza:

"Spaanse teelt van groene asperges bevalt zo goed, dat we ook met een schuin oogje kijken naar witte asperges en tips"

Tholen - Tijdens de deelname aan de Fruit Attraction bleek bij Teboza de enorme vraag naar Europese groene asperges. "Dit was één van onze beste beurzen in de historie", vertelt Will Teeuwen enthousiast. Met haar eigen Spaanse teelt is het de bedoeling dat de van oorsprong Limburgse aspergeproducent een brede klantenkring bedienen en inmiddels worden ook de testen met de teelt van tips en witte asperges in Spanje opgestart.

"Een maand geleden zijn we gestart met de eerste oogst van de Spaanse groene asperges. Het is altijd puzzelen, want de temperaturen moeten niet te zomers zijn en de nachttemperaturen niet te hoog. Dat zijn de elementen waartussen we moeten laveren. Maar gelukkig hebben we op een nette manier een goede kwaliteit asperges kunnen oogsten. Achteraf gezien hadden we het seizoen zelfs eerder kunnen opstarten, omdat we zien dat we de kilo's en kwaliteit dan al kunnen halen", vertelt Will.


Ken Heussen en Will Teeuwen van Teboza tijdens de Fruit Attraction

De teelt in Spanje bevalt zo goed dat Teboza momenteel in Spanje zich aan het oriënteren is om voor volgend jaar de teelt met zo'n 20-25 hectare op te schalen. "Dan zitten we in totaal op ruim 70 hectare. Nu lijkt dat misschien aardig wat, maar als je de voorjaarsteelt, zomerteelt en herfstteelt onderscheidt, blijft het volume nog behoorlijk overzichtelijk. We zijn weliswaar de proeffase uit, maar kunnen nog niet vol gas alle klanten hiermee bedienen", vertelt Will.

Spelen met de elementen
"Waar we op dit moment vooral tegenaan lopen, is dat het koeler wordt en ook de nachttemperaturen omlaag gaan. Op dit moment regent het behoorlijk in onze teeltregio's, waardoor we ons zelf afvragen of we de laatste twee à drie weken van het seizoen nog door kunnen oogsten of eerder moeten stoppen. We blijven tenslotte aan de weergoden overgeleverd. In theorie klopt de planning helemaal, maar het blijft spelen met de elementen."

Teboza teelt in Spanje in Villamartin de asperges voor de reguliere teelt en herfstteelt en in de kustregio Rota voor de vroege en zomerteelt. "We hebben sinds 2013 eigen teelt in Spanje, maar het heeft wel een paar jaar geduurd voor we de juiste rassen en regio's hadden gevonden. Sinds 2018 zijn we echt gas gaan geven", vertelt de teler. Aan de vraagkant ligt het niet. "De vraag naar de groene asperges is goed en is zelfs hoger dan we kunnen aanbieden. Alleen afgelopen week zagen we even een dipje, maar dat had met de stakingen in Amerika te maken. Normaal zien we dat klanten in het off-season hele stabiele volumes wekelijks bestellen," vertelt Will. "Op de beurs in Madrid kwam er letterlijk vraag uit heel Europa om te starten met Spaanse groene asperges, maar onze focus ligt in dit stadium voor 100% op de bestaande klanten."

Spaanse teelt vervroegen
Vooralsnog focust Teboza zich volledig op groene asperges, maar in de toekomst wil het de Spaanse teelt ook verder uitbreiden met witte asperges en de teelt van aspergetips. "Volgend jaar gaan we de eerste proeven opzetten om te kijken welke rassen en teeltsystemen het meest geschikt zijn voor de teelt van witte asperges. De gasprijzen in Nederland en ook de CO2-belasting zorgen er steeds meer voor dat de verwarmde teelt in Nederland niet meer uit kan. Daarom onderzoeken we hoe we op termijn de teelt in Spanje kunnen vervroegen, of dat nu in de kas of buitenteelt is."

"Verder zijn we gestart met het testen van de dunne, korte aspergetips op redelijk grote schaal. Voor telers is dat nooit zo'n fijne teelt, want ze telen liever dikke asperges, maar we hebben een manier gevonden om de plantdichtheid te vertienvoudigen. Komend jaar gaan we hier de eerste resultaten van zien", besluit Will.

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
Tel.: +31 (0) 77 307 1444
[email protected]
www.teboza.com